реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Загроза для країни. Зерноїди з Китаю та мухи з Туреччини

У світовій практиці відомі численні приклади значних втрат, великих збитків, завданих сільському господарству внаслідок проникнення і розповсюдження адвентивних видів шкідливих організмів.
Враховуючи різноманітність видів сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, які постачаються на експорт багатьма країнами з усього світу, виникає загроза занесення нових видів шкідливих організмів, які становлять загрозу для нашої країни. Належне здійснення фітосанітарного контролю на кордоні є важливою процедурою запобіганню занесення карантинних організмів на територію України і головним завданням Державної служби з карантину рослин.
Якщо взяти дані 2010 року, то при здійсненні імпорту продукції рослинного походження було виявлено 7 видів карантинних шкідників у 89 випадках. Це арахісовий зерноїд у партії арахісу з Індії; китайський зерноїд із Сирії, Туреччини, Узбекистану, Греції, Алжиру; чотириплямистий зерноїд із цих же країн, а також Нігерії та Індії; південноамериканська томатна міль з Іспанії та Нідерландів; середземноморська плодова муха з Єгипту, Кіпру, Туреччини, Греції; апельсинова щитівка з Туреччини та Греції; бразильський бобовий зерноїд з Узбекистану.
Особливу увагу слід приділяти такому шкіднику, як середземноморська плодова муха (кількість випадків виявлення якої кожного року зростає). Цей широкий поліфаг, до рослин-живителів якого належать понад 70 видів рослин (включаючи суницю, абрикос, яблуню, сливу, черешню, виноград, томат, баклажан), може за наявності відповідних умов акліматизуватися в нашій країні. До речі, минулого року цього шкідника було виявлено при реалізації партії апельсинів походженням із Кіпру на ринку м.Чернігова.
У 2010 році була введена тимчасова заборона ввезення з Турецької Республіки картоплі, помідорів, баклажанів, перцю у зв’язку з неодноразовими виявленнями в продукції такого карантинного шкідника, як картопляна міль. Цей шкідник дуже небезпечний, особливо для нашого регіону, де вирощуються значні площі картоплі, тому що він шкодить не тільки в полі, але й при зберіганні в овочесховищах.
У цьому році теж складається надзвичайна ситуація при експорті овочевої продукції з країн Європи у зв’язку з виявленням кишкової палички. І хоча вже доведено, що поширення кишкової інфекції в Європі не пов’язане з огірками, бо штам кишкової палички на овочах і штам, від якого помирають люди в Німеччині, відрізняються між собою, всеодно посилено фітосанітарний контроль при ввезенні овочів із Європи з проведенням додаткового бактеріологічного контролю.
Людмила МЕЛЬНИЧЕНКО,
головний спеціаліст Державної інспекції
з карантину рослин по Чернігівській області,
спеціально для газети «Біла хата»



Теги:Мельниченко, Екологія, зерноїди, екосистема, Мухи, рослина, Туреччина, китай, Захист, Природа


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Hey, subtle must be your mildde name. Great post!
avatar