реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Загадки Чернігівщини: невідома семінарія у Новгороді-Сіверському

Діяльність навчального закладу духовної семінарії у Новгороді-Сіверському являє собою невідому сторінку з історії нашого краю. Незважаючи на невеликий проміжок часу в існуванні, вона перетворювала Новгород-Сіверський на культурно-освітній осередок, та сприяла піднесенню міста у релігійному сенсі.

Навчальний заклад релігійного спрямування виникає у Новгороді-Сіверському намісництві після утворення Новгород-Сіверської єпархії. Власне, семінарія утворюється у 1785 році під релігійні потреби нової єпархії. Розміщувалась семінарія на території Спасо-Преображенського монастиря. Заклад був вузькостановий, в ньому мали змогу отримувати освіту вихідці переважно з родин священнослужителів. Прибували вони на навчання з повітів Новгород-Сіверського намісництва: Глухівського, Конотопського, Коропського, Кролевецького, Мглинського, Новгород – Сіверського, Новомістського, Погарського, Сосницького, Стародубського, Суразького. Всього було 11 повітів.

Учні навчались у класах: граматики, риторики, поетики. Трохи згодом, крім цих предметів семінаристи починають вивчати філософію, богослов’я та грецьку і французьку мови. Найбільш знаними викладачами семінарії були: Платон Романовський; Варлам Шишацький; Павло Чедневський; Леонтій Рклицький – вихованці Києво-Могилянської академії або Переяславського колегіуму.
У 1797 році у зв’язку з новим адміністративно-територіальним поділом скасовується Новгород-сіверське намісництво, утворюється Малоросійська губернія. Разом з скасуванням намісництва припиняє своє існування єпархія, закривається семінарія. Частину учнів навчального закладу було переведено до Чернігівської семінарії, решту до Переяславської.

Отже, діяльність духовної семінарії невід’ємна частина історії нашого краю. За короткий проміжок часу вона підготувала сотні релігійних діячів. Їх діяльність продовжувалась у церквах, монастирях, релігійних установах. Найбільш значимі постаті, вихованці духовного закладу заслуговують на належну увагу. Але це вже інша історія…

Данило Рига

науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».




Теги:загадкова Чернігівщина, Новгород-Сіверський, семфінарія, Києво-Могилянська академія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar