реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

«ЗА НАШУ І ВАШУ СВОБОДУ! »

«За нашу і вашу свободу! За наше спільне майбутнє!» Саме такою є назва акції, яка започаткована Фондом «Демократичні ініціативи» і Товариством Лева (Львів). Презентація її відбулася на прес-конференції в агенції УКРІНФОРМ. Присвячена ця акція 20-річчю падіння комуністичних режимів у Європі, і в цьому контексті – ювілею утворення Народного Руху України. Учасниками прес-конференції були директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів, голова Товариства Лева Андрій Нечипорук, відома громадська діячка української діаспори, голова Громади українців Литви у 1989—1997 роках Людмила Жильцова-Вусик, головний редактор часопису «ЄвроАтлантика» Віталій Довгич, відомий журналіст , консультант Фонду «ДІ» Вахтанг Кіпіані.

Без демократичної революції в Україні, без проголошення її незалежності неможливі були б і кардинальні зміни в Європі, наголошувалося на прес-конференції. Завершення холодної війни, падіння комуністичних режимів стало історичною віхою в житті Європи. А для країн колишнього соцтабору це був перехід до демократії. Для українців це означало ще й відродження нашої державності.

Однак, процес переходу до демократії непростий. В деяких країнах, особливо на пострадянському просторі, відбувається згортання громадянських прав і свобод. Тому організатори акції хочуть нагадати , що ті грандіозні зміни, які почалися в Європі 20 років тому, мають стати невідворотними Акцією висловлюється солідарність з людьми, громадськими організаціями, політичними силами, які продовжують боротися за утвердження демократії.

Одним з головних заходів акції буде Міжнародна конференція «За нашу і вашу свободу! За наше спільне майбутнє!», яка пройде 25—27 жовтня ц. р. у Львові. До речі, саме гасло «За нашу і вашу свободу!» відоме понад 200 років, воно було проголошене в Польщі у 1795 році, коли патріоти країни відстоювали незалежність. Під цим гаслом проходили демонстрації у 1968 році на підтримку Празької весни і в знак протесту проти введення радянських військ до Чехословаччини. Гасло не втратило своєї актуальності й сьогодні. До цього гасла організатори акції додали другу частину, підкреслюючи, що йдеться про побудову спільного Європейського дому.

До участі в Міжнародній конференції у Львові запрошені видатні представники демократичного руху Європи, зокрема Вацлав Гавел, Вітаутас Ландсбергіс, Адам Міхнік. Звичайно ж, візьмуть участь і відомі діячі національно-демократичного руху України.

З великим інтересом слухали журналісти виступ Людмили Жильцової-Вусик. Адже вона не просто створила й очолювала в ті бурхливі роки Громаду українців Литви, а й разом зі своїми однодумцями багато робила для демократичного руху України. Досить сказати, що у 1989—1990 роках саме в Литві, насамперед у Вільнюсі, за найактивнішого сприяння української громади друкувалася більшість перших незалежних, по суті, підпільних газет України. А таких видань були десятки й сотні. Саме за сприяння пані Людмили та інших українців Вільнюса друкувалася й перша незалежна чернігівська газета «Громада», яку активісти Чернігівського Руху з ризиком для себе нелегально привозили в Україну. А потім Громада українців Литви на початку 90-х радо приймала співочий гурт Чернігівської «Просвіти» і Руху в нашій тижневій поїздці по цій країні. Так що співпраця наша давня й міцна.

Організатори акції в рамках її також оголосили про збір матеріалів з історії національно-демократичного руху , зокрема й про Народний Рух, для Державного архіву України. Тому й звертаються до всіх громадян, політичних та громадських організацій, установ із закликом збирати такі матеріали. Їх можна передавати в обласні відділення Державного архіву України, а найбільш цікаві надсилати на електронну адресу [email protected]/ Вони будуть передані до Держархіву України. Довідки за телефонами Фонду в Києві : 581-33-17 і 234-80-46.

Почав працювати Інтернет-сайт Фонду «Вільна Європа», на якому розміщуються тексти, фото, відеоматеріали, присвячені історії демократичного руху в Європі, в тому числі в Україні. Адреса сайту : vilnaevropa.org. Заходьте, дивіться, читайте.

Петро АНТОНЕНКО.






Коментарі (0)
avatar