реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

З фермерами радилися про фермерство

За участі керівників структур Держгеокадастру, податкової служби, державного фонду підтримки фермерів, депутатів обласної ради в Чернігівській обласній адміністрації пройшла зустріч керівників ОДА з фермерами. Ініціатором її виступив депутат обласної ради, фермер з Городнянського району Іван Якуб (на фото).

В області діють 1068 фермерських господарств, з них 13 створено тільки в цьому році. Посівна площа у віданні фермерів становить 12 відсотків площі всіх сільськогосподарських підприємств області, приблизно такою ж є і частка виробленої ними продукції. Хоча плодів і ягід, цукрових буряків та картоплі фермери виробляють під 40 відсотків від загального валу, бо агрохолдинги орієнтуються майже виключно на ріпак, кукурудзу та соняшник, які виснажують ґрунти.

Одна із проблем, обговорюваних на зустрічі в ОДА – блокування податкових накладних. «Серед найчастіших причин блокування податкових по фермерських господарствах – мала чисельність штатних працівників і відносно великі обороти підприємств» - говорили учасники зустрічі. Тобто навіть в автоматичній системі настроєно так, що перевага віддається агрохолдингам, а не фермерам. За два місяці обласна податкова розглянула з цього приводу 246 скарг і, як запевнили на нараді, в 90 відсотках випадків прийняли позитивні для фермерів рішення.

На Чернігівщині діє обласна “Програма фінансової підтримки органічного виробництва в Чернігівській області”, якою передбачено надання компенсації витрат сільгосптоваровиробників на проведення сертифікації виробництва органічної продукції.

«У 2019 році фермери області отримали з державного бюджету підтримки лише на 13,8 мільйонів гривень. Тож цього року цей показник треба значно покращити» - підсумував голова обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко."Голос України"






Теги:Іван Якуб, Андрій Прокопенко, фермери, Чернігівська ОДА


Читайте також



Коментарі (0)
avatar