реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

... З детективними поворотами

"Українці спростували міф про непереможність російської армії. Лишилося спростувати міф про велику російську культуру. Тоді, віками привалена нею, вийде на свободу культура українська.
Читаймо і переможемо!"
(Крайнє слово).

Чернігівський журналіст і письменник видав гарну книжку "Титли і коми", взявши за епіграф слова Тараса Шевченка "Не минайте ніже титли, ніже тії коми...". Відразу скажу, що це пізнавально-просвітницька книжка, і добре було, якби про неї знали учителі української літератури і студенти-філологи. Хоча книжка написана доступно, просто, цікаво, і стане справжнім подарунком шанувальникам українського слова.

Це вже 4-а книжка автора, прочитана мною: "Акурайку", "В осім барку", "Сто днів Широкої війни".
Автор передмови Леонід Ісаченко говорить про книжковий триптих Чепурного, бо книжка перших ста днів повномасштабної кацапської агресії проти України вийшла несподіваною, але дуже актуальною і потрібною.
Книжка має 6 розділів: Засади; Непрочитані великі; Читачі в зоні (з книги "Левко Лук'яненко. Політична біографія"); Маловідомі люди нашої культури; З читацького щоденника провінціала; Книжки з автографом.

За структурою і манерою написання книжка нагадує мені книжки Іраклія Андроннікова, Григорія Гусейнова - пошукова домінанта з детективними поворотами сюжетів. Одним з відкривавчих матеріялів для мене є нарис "Таємниці Ірини Коцюбинської". Принаймні, я ніколи не задумувався, аби розповісти про долю дітей Михайла Коцюбинського саме під таким кутом зору.

Не всі оцінки я сприймаю, особливо те, що тичеться Левка Лук'яненка, але визнаю, що і такий погляд є прийнятним.

Загалом, книжка дуже добра. Рідкісної інформативної повноти, пізнавальної доцільності і сюжетної інтриги. Літературно-краєзнавчий контекст цієї книжки очевидний і залишається лише подякувати авторові за чесність написання.

Книжка датована 2023 роком і вийшла у видавництві "Дискурсус" (Брустури. 272 с.), що мене дещо здивувало, але не спантеличило, бо згадав, що то з моєї легкої руки познайомилися два Василі...

Євген БАРАН



Теги:Василь Чепурний, нові книги, Титли і коми, Євген Баран


Читайте також



Коментарі (0)
avatar