реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

З боргами – в зиму

Підготовка до зими на Чернігівщині подає все нові цікаві сюжети діяльності чиновників і острахів містян.
Так, скажімо, представники «Облтеплокомуненерго» на нараді в Чернігівській міській раді ні з того, ні з сього заявили, що влітку планують припиняти подачу гарячої води. Для чого робити таку заяву зараз, при підготовці до зими?

За словами голови правління ПАТ «Облтеплокомуненерго» Віктора Геращенка, забезпечення містян гарячою водою влітку перетворює генеруючу компанію на боржника. Щомісяця підприємство несе збитки у 10 мільйонів гривень. Адже тариф ніхто не змінював.

Міський голова Владислав Атрошенко запропонував тепло викам відмовитися від газу, а перейти на альтернативні види палива. І сказав, що місто поки що не буде стягувати борги «Облтеплокомуненерго» за оренду, які складають 5 мільйонів гривень. Але на початку опалювального сезону борги будуть стягнені.

Зате керівники соціальної сфери відзвітували: їх підопічні будуть в теплі. Як зазначив директор департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації Олег Русін, із 8 котелень, що обслуговують їх заклади, тільки одна – на газу, всі інші – на твердому паливі. Тож у Понорницькому, Орлівському, Любецькому та Червоненському психоневрологічних інтернатах запаслися вугіллям і дровами, а в Козелецькому геріартричному пансіонаті триває будівництво автономної котельні з твердопаливними котлами.

Загалом на Чернігівщині, як запевнили учасники наради в обласній державній адміністрації до зими готовність складає 98 відсотків. 52 лікарні, 546 шкіл та 441 дитсадок до зими готові повністю. Із 949 котелень підготовлені 902, відремонтовано 515 кілометрів теплових мереж. На котельнях бюджетних установ заготовлено близько 2 тисяч тонн вугілля, біля 4 тонн торфу – благо, в області діють два недорізані із шести торфозаводів України. А ще є дрова – біля 17 тисяч складометрів та більше 800 тонн пелет.

Обіцяють в готовності зустріти зимові сюрпризи і дорожники: вони створили запаси посипкового матеріалу та реагентів – майже 46 тисяч тонн та підготували 211 одиниць притиральної техніки, що становить 85 відсотків до потреби.

Проте бюджетні установи мають більше 15 мільйонів боргів перед тепло постачальницькими організаціями і ця цифра може суттєво зашкодити стосункам з НАК «Нафтогаз України» та ДП «Енергоринок». З цієї суми 6 мільйонів боргів утворили місцеві бюджети, 7 – державний, а решту – обласний. Наразі вирішили з обласної адміністрації направити листи керівним структурам у Київ, організації яких мають борги в області. А як змусити до сплати боргів місцеве самоврядування?

І, звісно, чернігівці та інші містяни області з тривогою чекають змін у платівках – скажімо, так невирішеною лишається проблема розрахунків за опалення під’їздів багатоквартирних будинків. Тепловики ставлять за них такі суми, що перевищують за опалення квартир. При цьому посилаються на загально будинкові лічильники – в результаті ті, хто має лічильники, економить, прикручує їх, а люди без лічильників палять так, що треба кватирки тримати відкритими. А тепловтрати постачальники розписують на всіх. Схоже, що при зростанні тарифів може розпочатися звичайне хуліганство по знищенню загальнобудинкових лічильників, про що все в соціальних мережах попередили деякі гарячі чернігівці.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"
Чернігівська область.



Теги:підготовка до зими, Облтеплокомуненерго, котельні


Читайте також



Коментарі (0)
avatar