реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Втрачений рік

2020 рік можна було зробити знаковим для міста Новгорода-Сіверського. Оскільки найпівнічніший форпост українства має право відзначити поважний ювілей.

400 років з часу отримання Магдебурзького права!

Саме 1620 року, перебуваючи під владою Польщі, Новгород-Сіверський першим серед міст Лівобережжя отримав знакові та авторитетні повноваження в добу Середньовіччя.

На жаль, навіть від 1991 року сей тренд Новгорода-Сіверського постійно штучно принижувався впливом гуманітарної частини "рузькава міра", емісари якого нахабно тиснули на зміст заходів з історичним підґрунтям на Новгород-Сіверщині до 2014 року.

Прикро, але безапеляційне базування історії міста в жорсткій прив'язці лише до теми "Слова о полку Ігоревім" - руйнувало іншого штибу потужні українські початки в життєписі Козацької сотенної столиці. І хіба що мізерні згадки, як то з І.Богуном, про креативну історію українства, залишали можливість свідомій частині громади не забувати величної складової і після лицарської Руси Х -ХІІ століть.

Прикро, що жоден з діючих впродовж останніх 5 років владних начальників на Новгород-Сіверщині ( місто-район) так і не захотів собі на голову заморочок напередодні виборів. Тому місто вкотре проґавило добру ( коли не найповажнішу після 1000-літнього ювілею 1989 року!) нагоду заявити про себе, як про історичну УКРАЇНСЬКУ потугу під носом ворожої Московії!!! Здається, не забажали турбувати московитського ведмедя, чиї володіння( тимчасово!) розпочинаються за 40 кілометрів від стін міста.

Борис ДОМОЦЬКИЙ



Теги:Новгород- Сіверський, магдебурзьке право, Слово о полку, Борис Домоцький


Читайте також



Коментарі (0)
avatar