реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Вшанували легендарного Аверкія Гончаренка

На Варвинщині вшанували земляка, який керував українськими військами в легендарному бою під Крутами

На виконання Указу Президента України №17 від 22 січня 2016 року «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років», з нагоди відзначення 101-річниці бою під Крутами, 22 лютого на будівлі районної державної адміністрації урочисто відкрито меморіальну дошку на честь учасника українських визвольних змагань 1917-1921 рр., командира українського війська під час успішного бою під Крутами, уродженцю с. Дащенки Варвинського району Чернігівської області Аверкію Матвійовичу Гончаренку.

Сьогоднішній захід проведено громадською організацією «Українська ініціатива» у співпраці з Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, Варвинською районною державною адміністрацією, за сприяння Чернігівської обласної державної адміністрації, Міністерства інформаційної політики України та Українського інституту національної пам’яті.

На урочистостях були присутні заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олександр Левочко, представник Українського інституту національної пам'яті в Чернігівській області Сергій Бутко, голова правління громадської організації «Українська Ініціатива» Юрій Косенко, керівництво районної державної адміністрації та установ району, громадськість Варвинщини.

Відновлення історичної правди є важливим завданням в наш час. Українські історики, науковці, громадські діячі проводять дуже велику пошукову та дослідницьку роботу, щоб відновити інформацію та гідно вшанувати пам'ять про наших земляків – борців за незалежність України, учасників Української революції 1917-1921 років. Одним з яких є легендарний сотник армії УНР Аверкій Гончаренко. Своє бойове завдання - затримати ворога під Крутами, сотник та ввірене йому зведене військове формування виконали з честю, надали гідну відсіч кількісно переважаючій більшовицькій армії. Згодом перебуваючи в еміграції за кордоном Аверкій Матвійович видав свої спогади, що стали основою відновлення історичної правди про Крутянський бій. Із тих спогадів стало відомо, що учасником бою під Крутами був і його молодший брат Федір Гончаренко – студент 3-ого курсу Київського університету Святого Володимира, якого було жорстоко страчено більшовиками серед інших полонених після бою на станції Крути. Ця трагічна загибель добровольців – студентів і гімназистів стала в історії України символом патріотизму і жертовності у боротьбі за її свободу.

Продовжилися урочистості в Будинку культури тематичною програмою та патріотичним концертом, який подарували солісти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

За повідомленням відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності комунікацій з громадськістю, контролю та загальних питань апарату районної державної адміністрації



Теги:Сергій Бутко, Юрій Косенко, УНР, крути, Аверкій Гончаренко, Варва, Дащенки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar