реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Вперше в Чернігові виставка «Сучасна «Повість временних літ» у живописі Андрія Коваленка»

19 грудня, у День Святого Миколая, о 12.00 у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу) відкриття персональної виставки історично-сакрального та філософсько-академічного живопису «Сучасна «Повість временних літ» у живописі Андрія Коваленка».

Центральне місце в експозиції займає картина «Коловрат», на якій зображена тисячолітня історія України у вигляді алегоричного колеса часів, яке котиться від Стародавності до Сучасності, від часів Трипільських і Скіфських культур через хрещення Київської Русі у 988 році Володимиром Великим в Середньовіччі, Козацький період боротьби за незалежність України, Новий час в складі Російської імперії, революцію і радянську добу – до проголошення Незалежності України у 1991 році. Але боротьба за незалежність ще триває і в Теперішній час у зоні АТО з 2014 року, пред’являючи нову ціну за останні тисячоліття. Від Київської Русі до Незалежної України – основний лейтмотив роботи. В центральній частині – славні Гетьмани України Козацької доби.

Виставка живопису Андрія Коваленка вперше експонується в Чернігові. Головний герой переважної більшості його іконописних творів – Ісус Христос. Дотримуючись канонів, він у кожній іконі досягає переконливої виразності, його пензель виводить на дошці образи, які доповнюють і розширюють межі сакрального живопису, водночас вказуючи на могутню силу Господа в усіх його іпостасях.

Канонічно вивірені зображення архангелів Михаїла, Гавриїла, апостола Андрія Первозваного, святих Миколи Чудотворця, Іонна Хрестителя водночас несуть у собі неповторні риси художньої уяви автора. Зображені індивідуально і зведені докупи у вівтарні композиції ікони ведуть величаву розповідь про біблійні мотиви. Драпування одягу, зображення належних атрибутів у цих іконах – суттєве доповнення образів, а для художника не менш важливе, ніж зображення облич. Гармонія в колористиці, майстерність зображення постатей дозволяє твердити про глибоке проникнення митця в сакральну тематику.


Коваленко Андрій Федосійович – талановитий архітектор, художник, музикант.

Він народився в Києві у 1962 році. Вищу освіту здобув у Київському політехнічному інституті і Київському технічному інституті будівництва та архітектури.

Життєвий та творчий шлях Андрія Коваленка: від школяра-музиканта до студента-інженера-проектувальника, від архітектора-будівельника-дизайнера до художника-живописця. Лауреат премії «Інноваційних технологій в архітектурі та дизайні» за 2005 рік.

Спроектував і побудував багато приватних, у тому числі і культових споруд. Зокрема, у 2014 році за проектом А. Коваленка в місті Боярка була споруджена каплиця на честь святого пророка Іоанна Хрестителя. Зараз в стадії проектування греко-католицька церква у Василькові.

Андрій Федосійович учасник численних художніх виставок. Зокрема, у 2014 році в Боярському краєзнавчому музеї відбулась його Сакральна виставка живописних робіт, де був представлений чудотворний Образ Ісуса з категорії ікон-портретів, згодом названим «Боярським Спасом» і переданий в історичну Свято-Михайлівську церкву. Андрій Коваленко вважає себе співавтором написаних ним ікон, вбачаючи автором самого Господа.

Твори художника знаходяться в музеях, храмах і приватних колекціях України та Європи.



Теги:НАІЗ Чернігів стародавній, Андрій Коваленко, виставки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar