реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Водолічильники: хто має платити за перевірку?

У «Сіверщині» від 11 лютого було вміщено інтерв’ю директора комунального підприємства «Чернігівводоканал» Олександра Шкіня щодо встановлення лічильника та проблем, які при цьому виникають. Зважаючи на те, що це питання не зовсім врегульовано законодавчо, бо на практиці виникає безліч проблем, редакція запропонувала читачам висловити свої думки з цього приводу. Лист, який ми нещодавно отримали від нашого читача, заслуговує на подальшу дискусію. До того ж правові норми, на які посилається читач, «захищають» інтереси саме споживачів, а не виконавців установлення та повірки водолічильників.

Про що дискутувати?

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24 червня 2004 (стаття 20) споживач зобов’язаний забезпечувати цілісність засобів обліку комунальних послуг та не втручатися в їх роботу, а виконавець (стаття 21) зобов’язаний утримувати в належному технічному стані, здійснювати технічне обслуговування та ремонт внутрішньобудинкових мереж.

Постанова Кабміну від 21 липня 2005 р. № 630 затверджує Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Порядок обліку та оплати послуг відповідно до пункту 9 цих Правил здійснюється у квартирі (будинку садибного типу) роботи з установлення засобів обліку води і теплової енергії (далі — квартирні засоби обліку) проводяться спеціалізованою організацією, виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача.
Квартирні засоби обліку беруться виконавцем на абонентський облік.
Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку проводяться за рахунок виконавця.

Споживач зобов'язаний забезпечувати цілісність квартирних засобів обліку та не втручатися в їх роботу.

Виконавець зобов'язаний контролювати встановлені міжповіркові інтервали, проводити періодичну повірку квартирних засобів обліку, їх обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж).

Закон «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 11 лютого 1998 р. № 113/98-ВР зазначає (стаття 28 — повірка засобів вимірювальної техніки):
Порядок подання фізичними особами, що не є суб'єктами підприємницької діяльності, — власниками засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду) на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов'язані з повіркою, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Вважаю, цього досить, щоб припинити дискусію стосовно того, хто повинен сплачувати за повірку водолічильників. Отже, на мій погляд, діючі законодавчі норми все регламентують досить чітко. А пан Шкінь, вимагаючи оплату, хай загляне ще й до ст. 190 Кримінального кодексу України.

Григорій ЗАБАРИЛО
Продовження теми читайте в газеті "Сіверщина".




Теги:водолічильники, Шкінь, перевірка лічильників, споживач, Чернігіводоканал


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Замість того, щоб збирати чутки, варто звернитуся до органів, які здійснюють безпосередній контроль за суб'єктами природної монополії, зокрема до обл. тер. відділення Антимонопольного комітету України.
avatar