реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Вода - дуже знайома і водночас загадкова структура

22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

Чернігівська область є однією з найбагатших за запасами водних ресурсів. Територією області протікають великі річки: Дніпро, Десна; середні: Сож, Судость, Сейм, Снов, Остер, Трубіж, Супой, Удай та 1560 малих річок. Загальна довжина річкової мережі складає 8336 км.

Держекоінспекція в Чернігівській області в межах своїх повноважень забезпечує реалізацію державної політики (в частині здійснення контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони водних ресурсів.

Протягом 2009 року здійснено 225 перевірок по контролю за станом використання поверхневих водних ресурсів. За результатами перевірок складено 107 протоколів, 107 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, накладено штрафів на суму 16218 грн.

Держекоінспекцією в Чернігівській області постійно здійснюється моніторинг стану річкових вод. У 2009 році відібрано та проаналізовано 167 проб таких вод, де виконано відповідно 3888 визначень. Відібрано 261 пробу стічних вод, де виконано 4902 визначення. Проконтрольовано гідрохімічний стан 81 річки по 139 створах.

Протягом 2009 року проведено 484 перевірки по контролю за станом використання підземних вод. За результатами перевірок складено 260 протоколів, 260 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності на суму 33626 грн. Пред’явлено 103 претензії та позовів за екологічні збитки на загальну суму 165595 грн.

Перевірками встановлено, що основними порушеннями є відсутність дозволу на спеціальне водокористування чи закінчення терміну дії дозволу. Також мають місця і такі порушення як: не огороджені та не облаштовані санітарно – захисні зони артсвердловин, негерметичність гирл свердловин, не проводиться санітарно – технічний тампонаж недіючих артезіанських свердловин у встановлені строки.

Основними напрямками роботи щодо покращання стану водних ресурсів області є питання зменшення скидів недостатньо очищених стічних вод у поверхневі водні об’єкти, попередження забруднення підземних вод, покращання режиму господарювання у прибережних захисних смугах водних об’єктів, сприяння будівництву та реконструкції очисних споруд на підприємствах області.

Щорічно спостерігається поступове погіршення гідрохімічного стану малих річок, які в основному є приймачами стічних вод підприємств області.

Потребує нагальної допомоги для оздоровлення річка Стрижень. Основні причини, які призводять до втрати значення водойми: порушення умов господарювання у прибережній захисній смузі та водоохоронній зоні (засмічення берегів та водного дзеркала річки; розорювання земельних ділянок; розташування об’єктів господарської діяльності, житлової забудови; знищення зелених насаджень); надходження забруднених зливових вод зі значної частини міста без очищення, накопичення шару забрудненого мулу по руслу товщиною 1,5м; цвітіння річки, яке пов’язане з припиненням функціонування джерел живлення і невідповідністю водообміну до потреб, надмірним надходженням забруднюючих речовин.

Протягом багатьох років громадськістю проводяться акції по очищенню русла річки від залишків деревини, металу, сміття. Але, визначальних змін в екологічному стані річки Стрижень не відбулося. Проте - плануються роботи по реконструкції шахтного водоскиду, будівництву очисних споруд, які дозволять очистити річку від відходів.

Держекоінспекція

в Чернігівській області




Теги:Стрижень, джерела, річки, водні ресурси, Десна, Чернігівська область


Читайте також



Коментарі (0)
avatar