реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Владислав Атрошенко про НАТО - радіо "Свобода"

Варто чи не варто вступати до НАТО – свої міркування з цього приводу висловив міський голова Чернігова на щотижневій нараді в міській раді та втрапив до чергового скандалу. Владислав Атрошенко назвав НАТО «неефективним клубом», а вступ до нього, за його словами, – це «фігня».

Дивним виглядали не тільки висловлювання міського голови щодо НАТО, а й місце, яке він обрав для своєї «геополітичної промови». На ранкові наради в мерії кожного вівторка збираються підлеглі Атрошенка – начальники комунальних підприємств, управлінь та відомств міської ради. Зазвичай на таких нарадах обговорюють робочі питання – ситуацію з коронавірусу, тарифи, роботу комунальників тощо. Так було і 9 листопада. Та посеред наради міський голова раптом вирішив поговорити про Північноатлантичний альянс.

Дослівна цитата міського голови Чернігова Владислава Атрошенка: «Ми говоримо за НАТО, що нам треба вступить в НАТО… Та фігня це все! Це абсолютно неефективна… неодноразово засвідчувались… якась там… умовно кажучи … клуб. Кого він захистив останнім часом? На кого нападала або Америка, або Росія – кого захистило НАТО? Нікого».

Далі міський голова докладно роз’яснив, у чому саме, на його думку, полягає неефективність НАТО.

«Бомбили Югославію свого часу, центр Європи, наносили авіаудари, встановлюючи демократію … Що, авіаударами демократія встановлюється? Інші точки – де була позиція НАТО? Росія творить, що хоче. Що хоче – то творить! Крим забрала, якийсь провела там «референдум», «вибори». Які дії НАТО? Донбас, скажімо так, за участі – якщо не прямої, то опосередкованої – Росії. І які дії НАТО? Ефективно це? Ні!» – завершив свою промову Владислав Атрошенко.

Неоднозначну цитату мера про НАТО миттєво підхопили місцеві ЗМІ. Скандальну заяву Атрошенка почали активно обговорювати в соціальних мережах.

Вже наступного дня міський голова написав «роз’яснення» своїх слів щодо вступу до НАТО. Щоправда, тепер промову виголосив не у великій залі міської ради перед десятками підлеглих, а на своїй сторінці у фейсбуці:

«Щодо моїх слів стосовно України та НАТО. Мені зранку дали інформацію за кількістю загиблих хлопців на Донбасі. Це наші хлопці, з Чернігівщини. 186 життів. Поки наші хлопці гинуть від рук агресора, політики роками обговорюють вступ України до НАТО. Тому і реакція була відповідною. Про ЄС я не казав, але скажу зараз. Моя позиція щодо цього чітка: не слід спекулювати. Курс України до ЄС має бути незмінним. А для всіх політиків, які спекулюють на подібних питаннях, скажу: Росія – агресор, Крим та Донбас – це Україна. Нам треба не мантри про НАТО повторювати, а вимагати від наших партнерів з того ж НАТО, ООН, ОБСЄ реальних дій щодо допомоги у безпеці та встановленні миру на Донбасі».

Скандальні заяви: не вперше і, ймовірно, не востаннє?
Скандальні заяви Владислав Атрошенко робить не вперше. Мер Чернігова відомий своїми «крилатими» висловами.

Кілька років тому, він, наприклад, назвав «хворими» та «неукраїнцями» тих, у кого в сім'ї буде менше від трьох дітей. У такий спосіб Владислав Атрошенко хотів привернути увагу до проблеми «старіння» населення та демографічної кризи в Україні загалом та Чернігові зокрема. До речі, сам мер виховує тільки двох доньок.

Особливо «багатими» на колоритні висловлювання були промови Атрошенка, коли він тільки став мером Чернігова. Тоді під час зустрічей з представниками комунальних підприємств, які «дістались йому у спадок» від попередньої влади, мер не підбирав виразів.

Наприклад, під час розмови з директорами компаній-теплопостачальників Атрошенко заявив: «За часів Сталіна вас би вже розстріляли». Така реакція у градоначальника була на стягування плати з мешканців багатоповерхівок за встановлені у під’їздах батареї.

Чи не найбільше у свій бік від Атрошенка тоді почув і керівник місцевого водоканалу Олександра Шкінь, який ще є й кумом його колишнього головного конкурента Атрошенка на виборах мера. Розбираючи тодішню фінансову діяльність водоканалу, Владислав Атрошенко сказав Шкіню: «Александр Михайлович, вы – бесстыжая морда, я вам даю перечень платежей, ремонты по 3 тысячи. И вы мне тут что-то рассказываете. Не надо лепить горбатого».

Ніна БАХМАЧ, (скорочено) Радіо "Свобода"



Теги:Владислав Атрошенко, Чернігівська міська рада, НАТО


Читайте також



Коментарі (0)
avatar