реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Вижити і перемогти

Тринадцятилітній Сергій Ревко отримав золото на чемпіонаті світу з кікбоксингу за версією WPKA, який нещодавно проходив у Києві. Серед тих, хто брав участь у чемпіонаті від Чернігова, Сергій — наймолодший. Хлопчиком пишається його мама, близькі та знайомі, а між тим ще кілька років тому життя і здоров’я Сергія було в небезпеці. Його збила машина. Через отримані травми хлопець навіть навчався вдома два роки.

Щоб без пива й цигарок

П’ять років тому Сергій переходив вулицю, і недалеко від його будинку, на пішохідному переході, його збив автомобіль. З переломами і забиттям мозку хлопчик потрапив до реанімації, пролежав добу в комі. Водія тоді виявили, але до відповідальності не притягнули (за деякими чутками, він був родичем великого чиновника). Утім, мати Сергія не хоче про це згадувати. «Бог їм суддя», — говорить Олена Володимирівна, котра одна виховує двох синів.
Після отриманих травм ніхто й не думав, що хлопець буде займатися спортивною боротьбою, тим більше брати участь у змаганнях. Олена Володимирівна Ревко розповідає:
— Одного разу побачила його однокласника з пивом і цигаркою. Стало страшно, що Сергій може стати таким. Тому відвела його до тренера Андрія Макатера. Старший син у нього вже займався. Я сказала, що не потрібно нам чемпіонів чи медалістів, головне — щоб не пив і не курив, займався спортом. Через деякий час він сказав мені про змагання. Я була проти, але тренер переконав, що в такому віці діти під час боротьби не завдають один одному сильних ударів. Сергій взяв участь в обласних змаганнях з рукопашного бою, здобув третє місце. Після цього були інші чемпіонати, там він мав також призові місця.
На чемпіонаті світу, що відбувся в кінці травня в Києві, цього року було зареєстровано 37 країн. Сергієві випало боротися із суперниками з Вірменії, Греції, Німеччини, Чехії — це хлопці 12 – 13 років, котрі виграли чемпіонати своїх країн. Усіх своїх суперників Сергій Ревко переміг.

Без агресії

— Потрібен, напевно, якийсь індивідуальний підхід, щоб тренувати хлопчика після таких травм? – запитую в Андрія Макатера, тренера Сергія, голови правління Чернігівського осередку Чернігівської обласної асоціації спортивної боротьби та східних єдиноборств.
— Сергій нічим не відрізняється від тих, хто займається, хіба що більшою наполегливістю і старанням.
— Розкажіть про клуб, в якому тренується Сергій.
— Спортивний клуб «Антей» і Всестильова федерація бойових мистецтв та спорту зареєстровані 2004 року. Ми займаємося не лише кікбоксингом, а взагалі контактним карате, або ку-до. Виступаємо за різними правилами, навіть з боксу, боротьби, панкратіону, рукопашного бою. Займаються переважно хлопці (хоча є й дівчата) різного віку. За цей час у нас з’явилося багато чемпіонів міжнародних турнірів, кандидатів у майстри спорту. Світовий чемпіонат, в якому брав участь Сергій і ще 3 учасники клубу, вперше відбувався у Києві. Тому ми брали в ньому участь. За кордон немає коштів їхати. Їздимо на змагання по Україні: до Києва, Львова, Запоріжжя, Харкова.
— Чи є якісь матеріальні винагороди за перемоги в чемпіонатах?
— На таких чемпіонатах нагородою є зазвичай медаль і грамота. Але у цьому випадку може нагородити наша федерація чи спорткомітет, ми поки що в очікуванні.
— Чи не культивує агресію заняття єдиноборствами?
— У всіх єдиноборствах якщо ти не вмієш атакувати, то як будеш захищатися? Тут комплексно треба підходити. Жодне єдиноборство не культивує агресії, всі орієнтовані на захист. Зазвичай тим, хто тренується, не потрібно з’ясовувати стосунків на вулиці. Вони всі займаються цим у залах, на рингу.



Крок уперед
Сергій Ревко у спілкуванні видається дорослішим за свій вік, серйозним і скромним.
— Серед однокласників, особливо дівчат, ти, напевно, авторитет у школі?
— У принципі я нічим не відрізняюся від інших. Я не сильно і хвастаюсь цим.
— Любиш стиль одягу зі східною символікою?
— Так, у мене навіть постіль у драконах (на сорочці Сергія також зображений дракон — В.Г.).
— Перед змаганнями хвилювався?
— Емоційно було важко. Фізично також важко, але не настільки. Більше хвилювався до зважування.
— У карате є такий вислів: «Якщо не знаєш, що робити, роби крок уперед», — говорить тренер хлопця Андрій Макатер. — Зазвичай, коли виходиш на ринг чи на татамі, страх кудись зникає. Якщо з ним не впораєшся, можеш перегоріти, нічого не показати і програти. Страх відчувають усі, навіть багатократні чемпіони світу. Тільки дурні не бояться.

До речі, змаганням передували наполегливі тренування в клубі. Серйозне заняття спортом потребує особливого стилю життя, дотримання режиму відпочинку, сну, харчування. Ті, хто тільки починає тренуватися, відвідують спортзал тричі на тиждень. Для більш серйозного рівня займатися потрібно не менше 5 разів (саме стільки тренується Сергій). Олена Ревко їздить із сином на всі змагання, дуже вболіває за перемоги Сергія, а ще піклується про інших дітей з чернігівської команди.


Вікторія ГАВРИК



Довідка «Сіверщини»
Кікбо́ксинг (англ. kickboxing) — вид спорту, в якому сполучаються техніка і правила боксу з прийомами східних єдиноборств (удари ногами, підсічки, кидки тощо). Виник у США, оскільки безконтактні поєдинки не влаштовували глядачів (вони прагнули сильніших вражень), а також самих спортсменів, котрі бажали випробувати свої сили у більш реальному бою. До того ж правила кікбоксингу дозволили брати участь у поєдинках спортсменам різних напрямків — каратистам, тайським боксерам тощо. Кікбоксинг набув популярності у світі й завдяки кіно. Тим більше, що деякі кікбоксери почали зніматися у фільмах. До речі, Віталій Кличко свою спортивну кар’єру розпочинав як кікбоксер, шість разів ставав чемпіоном світу з кікбоксингу (чотири рази серед професіоналів і двічі — серед любителів).
Чемпіонат світу з кікбоксингу за версією WPKA, у якому Світлана Новопашен та Сергій Ревко здобули золото, відбувався у Києві в травні 2011 року. Для учасників з Чернігова він став надзвичайно вдалим: чернігівські кікбоксери здобули на ньому 10 золотих, 8 срібних і 8 бронзових медалей.








Коментарі (0)
avatar