реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Вітання Сергію Павленку з ювілеєм

Глибокошановний Сергію Олеговичу!

Наукова спільнота чернігівських істориків, об’єднана в громадську організацію «Сіверський інститут регіональних досліджень», щиро вітає Вас зі славним Ювілеєм.

Ваша багаторічна діяльність на ниві журналістики та історичної науки принесла і продовжує приносити щедрі плоди. Ви відомий чернігівський журналіст, протягом багатьох років пропрацювали редактором обласної газети «Гарт» і кореспондентом газети Верховної Ради «Голос України», і своєю щоденною працею фактично пишете літопис сучасної Чернігівщини. Завдяки Вашим публікаціями вся Україна дізнається про найважливіші події, які відбуваються в житті нашого регіону.

На щастя, Ви не обмежили свої інтереси журналістикою, а протягом ось уже понад двадцяти років присвячуєте багато часу своєму улюбленому хобі, яке стало для Вас другою професією – історичним дослідженням. В цій царині Ви давно є визнаним істориком нонаціонального рівня, який працює в стилі незалежного дослідника, не пов’язаного ніякими формальними інституціями і корпоративними стереотипами. Завдяки свіжому погляду на історичні події, Вам вдалось переосмислити чимало історичних фактів, подій і процесів, прокласти дорогу для розширення тематики наукових студій.

Вашим найбільшим внеском в українську історіографію є серія праць, присвячених гетьману Івану Мазепі та його добі. Ваша Мазепіана включає в себе низку монографій, кілька збірників документів і десятки статей. Ви видали фундаментальні за обсягом інформації збірники документів, які висвітлюють військову, політичну, господарчу і культурницьку діяльність гетьмана. Ваші монографії «Міф про Мазепу», «Іван Мазепа як будівничий української культури», «Кохання гетьмана Івана Мазепи», «Загибель Батурина, 2 листопада 1708 р.», «Оточення Івана Мазепи: соратники та прибічники», «Зображення гетьмана Івана Мазепи (кінець XVII – початок XX ст.)» викликали великий інтерес і жваву дискусію, і найбільше сприяли поверненню з небуття особистості Івана Мазепи.

Чернігівцям добре відома Ваша любов до рідного краю. Ваші краєзнавчі розвідки, у тому числі про Ваше рідне село Дягову роблять великий внесок в розвиток краєзнавства.
Вашим справжнім подвигом як науковця і журналіста є видання журналу «Сіверянський літопис». Він почав виходити у 1995 р., під час найбільшої економічної кризи в Україні, але Ви вірили, що потрібно робити свою справу і все повернеться на краще. Відтоді, ось уже протягом 20 років, «Сіверянський літопис» є найбільш авторитетним часописом на Чернігівщині, і одним з кількох українських журналів, які продовжують своє існування в наш непростий час.

Завдяки Вашому журналу побачили світ тисячі публікацій з історії України і Сіверського краю. Завдяки Вашій доброзичливій підтримці в журналі друкуються як знані вчені, так і краєзнавці та початкуючі науковці. Завдяки Вам сотні авторів змогли побачити свої перші публікації, а десятки молодих науковців – захистити дисертації. У цьому відношенні Ваш журнал є стартовим майданчиком у велику науку, за що всі його автори складають Вам щиру подяку.

Для Ваших колег не є секретом, що Вашим надійним помічником у всіх справах, є Ваша дружина пані Олена. Тож бажаємо Вам і всій Вашій родині козацького здоров’я, творчого довголіття, успіхів і здійснення всіх задумів і мрій.

Від імені колег,
з глибокою повагою і щирою приязню,

Сергій ЛЕПЯВКО, директор Сіверського інституту



Теги:чернігівська Просвіта, Сіверський інститут, Сергй Павленко, Дягова, Гетьман Мазепа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar