реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Віщий сон про китайців і цементний завод

Наше прагматичне життя досить дивно бува розставляє акценти навколо думок та вчинків людей. А ще, чомусь, кожна розмова про нове викликає шалені пристрасті юрби чи навіть опір, перетворюючись у кінцевому результаті все одно на бульбашку, існування якої обмежене тривалістю дощу і не більше того!?

До побачення Європа, здрастуй Китай!?

На Новгород-Сіверщині обивателю підкинуто свіжу тему - очікування на будівництво цементного заводу!? І ким би ви думали? Вгадали, китайцями!? А окремі представники різних прошарків міької громади у питанні свого відношення до можливих змін у патріархальному спокої поліського закутка навіть спокій втратили, протестуючи невідомо перед ким щодо віртуального будівництва цементного заводу. Ось такі ми, нехай знають китайці!?

У пустопорожню балаканину, стоячи над шкірою невбитого ведмедя, традиційно втягуються все ті ж далекі від професійної оцінки місцеві знавці всього сущого. Вони не переймаються конкретикою, а так і галасу роблять забагато, в тому числі і у засобах масової інформації. Одним словом ініціатива критики за звичкою опиняється у руках людей, які є особисто зацікавленими у подальшому збереженні мертвої тиші в околицях Новгорода-Сіверського!? «Захист» же нової ідеї обласною та районною владою у даному випадку не спрацьовує, бо її авторитет упав нижче «плінтусу», щоб претендувати на підтримку народу. І на те є причини.

Громада не забула історії чотирирічної давнини, коли Новгороду-Сіверському випала доля отримати життєздатний проект сучасного промислового будівництва з виробництва цементу. І не просто так, а від імені найкреативнішого бренду світової цементної галузі - холдінґу «Сімент» на чолі з досвідченими підприємцями родини Бурі, котра у 25 країнах володіє приблизно 110 різноманітними компаніями і чий танкерний сучасний флот з перевезень цементу є найпотужніший у світі.

Впродовж трьох років велась потужна робота з сільськими та міською радами, районною державною адміністрацією та місцевим самоврядуванням. У місті працювало представництво «Сімент-України». Проходило жваве обговорення проекту будівництва, працювали різноманітні публічні громадські заходи, вивчалась думка громади міста та сіл на відкритих слуханнях. Вже оформлено було кіпу документів. От тільки чернігівські обласні очільники чомусь так вперто повели боротьбу проти проекту. Схожого знаку «не пущать» отримала і районна влада.

Але тодішня керівниця Новгород-Сіверської райдержадміністрації Валентина Черник, до її честі, у межах дозволеного повноваженнями посади та всупереч посадовцям області до останнього відстоювала надзвичайну тему будівництва у районі, який тепер просто гине на очах. На запрошення інвесторів вона відправилась за кордон, щоб побувати на будівництві прототипу новгород-сіверського проекту у Албанії, за кілька десятків кілометрів від теплого узбережжя Адріатики!? Що було, то було...
Хто-кого?

Сьогодні ж у середовищі владного бомонду області все перевернулось догори дригом. Чомусь раптом уся владна команда по вертикалі - від області і до району разом з місцевими промисловими керівниками, за виключенням хіба що окремих особистостей, піднімає обидві руки «за»!? А ті, що й за проекту «Сіменту» щосили рвали сорочку на собі задля переконання «проти» будівництва себе і кожного, продовжують кричати і тепер у тім же дусі!? І різниця лише в тім, що наразі європейські орієнтири нехай поки ще тільки у розмовах, але вже змінилися на азійські, а новим віртуальним «монстром» постав Китай!? От тільки китайці-бідолахи не змогли ще навіть і слова офіційного про конкретні наміри висловити у районній раді чи іншому публічному зібранні!? Лишень і почули про приїзд делегації з Піднебесної до Сіверського краю. А ґвалту, у вигляді пліток, наробили на сто років наперед, забравши спокій у щиросердних захисників краєвидів навколо «стольного граду». Виходить, що дуже непростим виявився початок року Дракону за китайським календарем!?

Мастила у вогонь додала позиція народного депутата України пана Юрія Мирошниченка. Він отримав листа від громадського товариства земляків з проханнями не допускати на теріторії району будівництва цементного заводу!?

Борис ДОМОЦЬКИЙ

Скорочено. Повністю статтю читайте в газеті "Сіверщина" за 2 лютого.



Теги:Юрій Мірошниченко, цементний завод, Борис Домоцький, Новгород- Сіверський, інвестиції


Читайте також



Коментарі (0)
avatar