реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Викраденого росіянами старосту не чуть 2 роки

За понад два роки як російські військові викрали з робочого місця старосту села Нові Боровичі Анатолія Сірого, про нього немає жодної звістки. Про це повідомляє "Суспільне\Чернігів".

Сталося це 29 березня 2022 року. Його син Євгеній розповів: вони зверталися як до українських правоохоронців, так і до міжнародних організацій. Російська сторона не підтверджує інформацію, що Сірий у них.

Нові Боровичі – село у Сновській громаді за 11 кілометрів від російського кордону. На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022-го це село, як і десятки інших по області, опинилося в тилу у ворога. Фактично там не було окупаційної влади, а українські старости продовжували працювати. Залишився на місці і Анатолій Сірий.

"Батько – дуже добра і справедлива людина, дуже відповідальна. Він 24/7 був на роботі і переймався, щоб все було добре. Селян забезпечити в умовах війни ліками. Десь там знайшли цукор і розділили – на двір по 300 грамів. Шукали хліб і по пів буханки розділили, на двір видавали. Це найважливіша мрія – щоб батько повернувся і він був поряд з нами", — розповів син полоненого старости Євгеній Сірий.

"Били батька, приставляли зброю до його грудей"
29 березня кілька машин із російськими військовими приїхали до села. Євгеній каже: батько розумів, що росіяни його шукатимуть, і вирішив поїхати до старостату, аби не наражати на небезпеку односельців.

"Військові увірвалися до будівлі старостату, одразу почали поводитися нахабно, агресивно. Вони, за свідченням очевидців, били батька, приставляли зброю до його грудей, намагалися увірватися у всі кімнати, робити обшук, виламували двері. Батько намагався бути спокійним і спокійно на це реагувати, хоча тиск на нього був дуже сильний: і фізичний, і психологічний. Йому зав’язали руки, наділи на голову якийсь чи то мішок, чи то одяг зав’язали. Далі поїхали до нас додому, влаштували там обшук", — розповів Євген.

Після обшуків російські військові посадили чоловіка в машину і повезли в напрямку Городні. Там була окупаційна комендатура, де вже тримали голову Сновської громади Олександра Медведьова. Того дня Анатолія Сірого в селі бачили востаннє.

"Сказали, що якщо ми не розберемо завали, то вони будуть забирати чоловіче населення. Якщо розберемо – то відпустять Анатолія Олександровича. «Зв’язок» з окупантами в мене особисто був через секретаря Городнянської міської ради. Я телефоную на Городню, прошу: «Будь ласка, сходіть в комендатуру, скажіть, що ми завали розібрали, нехай відпускають Анатолія Олександровича. І спитайте ще раз за міського голову». Відповідь від них була така: «Якщо Сновськ розібрав завали, то старосту ми відпускаємо, чекайте. По міському голові в нас ще є питання, хай ще побуде». Але так ми старосту і не дочекалися", — сказала секретар Сновської міської ради Наталія Авдієвська.

Однак підтверджень, що Сірий був у Городні – нема, каже Наталія Авдієвська. Ті, кого таки випустили з комендатури, поверталися з травмами. Загалом у березні 2022-го зі Сновської громади російські військові викрали 11 цивільних, розповіла секретар міськради.

У пресслужбі прокуратури області нам повідомили, що від початку повномасштабного вторгнення на території Чернігівщини російські військові затримали та незаконно утримували 526 цивільних. 21 людина досі в полоні.
Суспільне\Чернігів



Теги:викрадення людей, Нові Боровичі, російсько - українська війна


Читайте також






Коментарі (0)
avatar