реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Військові відзнаки українців, про які українці майже не знають

10 квітня 2014 року в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського в обласному центрі презентовано експозицію «Українські військові відзнаки періоду національно-визвольної боротьби 1914–1952 рр.»

Перша адреса пересувної експозиції – Чернігівщина. З 29 січня і до початку березня ц.р. вона була представлена в музеї Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут». Тепер військові відзнаки побачать в обласному центрі.
Копії 131 історичного раритету відтворив член Львівської громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Михайло Дмитрів.

Експозиція складається з п’яти тематичних стендів-планшетів із копіями відзнак і нагород. Перша під назвою «Сокіл», «Січ», «Пласт», – провісники Українського національного війська» наочно демонструє, що на початку 20-го століття в Західній Україні в складі Австро-Угорської імперії товариства «Сокіл», «Січ», «Пласт» підготували цілу генерацію українських патріотів до майбутньої боротьбі за незалежність України. Прикметне, що представлено медаль і відзнаку, які створені в 1914 р. на Галичині на честь святкування 100-річчя
від дня народження Тараса Шевченка. Тоді у Львові 28 червня 1914 р. в урочистій ході взяло участь, за різними даними, від 12 до 23 тисяч осіб, серед яких були члени товариств «Сокіл», «Січ», «Пласт».

На другому стенді-планшеті «Українські січові стрільці» показані відзнаки і нагороди Легіону Українських січових стрільців, які під час Першої світової війни воювали в складі армії Австро-Угорської імперії проти Російської імперії.

Третій стенд-планшет «Збройні сили Української Народної Республіки» представляє історичні раритети УНР, Української держави гетьмана Павла Скоропадського. Є й відзнака Українського Вільного козацтва, яке на теренах Наддніпрянщини в 1917 році самоорганізувалося для збройного захисту української держави.

«Українська Галицька Армія» – під такою назвою представлені історичні раритети стенду-планшета про Збройні Сили Західноукраїнської Народної Республіки, які боролися проти польської держави, а потім разом із армією УНР проти російсько-більшовицького агресора.

П’ятий стенд-планшет «Україна в Другій світовій війні» демонструє відзнаки і нагороди Української повстанської армії та інших українських формувань. Три історичних раритети нагадують напередодні відзначення дня Перемоги, що ще в березні 1938 року вояки Карпатської січі проливали свою кров, захищаючи незалежну державу Карпатська Україна від нападу хортистської Угорщини. Агресора тоді підтримала нацистська Німеччина.

У заході взяли участь учні Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, представники провідних музейних установ Чернігова, обласного державного архіву, історики, представники Українського інституту національної пам’яті, громадськості та журналісти.

Під час відкриття експозиції заступник директора Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського Наталія Коцюбинська поінформувала, що директора музею Ігоря Коцюбинського призвали в армію на збори. Презентація українських військових відзнак часів визвольної боротьби є внеском у справі зміцнення духовної обороноздатності у цей непростий час, нагадуванням про героїзм та військову звитягу наших предків.

Василь Чепурний, голова Чернігівської обласної організації товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка, високо оцінив відкриття експозиції про наших героїчних предків. Він нагадав, що просвітяни всі роки незалежності закликали справами здійснювати захист України у всіх сферах життя, зміцнювати власну армію.

Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського, наголосив, що представлена експозиція військових відзнак наочно показує цілу історію боротьби та звитяги українського народу за свободу та власну незалежну державу у 20-му столітті.

Андрій Острянко, генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», кандидат історичних наук, підкреслив, що ця та подібні виставки є потужним стимулом для пізнання історії свого народу і самих себе, для вивчення уроків минулого.

Ірина Ральченко, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Галагана, привернула увагу до експонату «Державний герб Української Народної Республіки», автором якого є видатний український художник-графік, наш земляк із Чернігівщини Григорій Нарбут (1886-1920).

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, науковий співробітник, розповів про експозицію. Зокрема, він поінформував, що всі представлені відзнаки і нагороди товариства, армії та військові формування боролися за незалежність України і проти російського імперіалізму й шовінізму часів царату та СРСР. Нагадав, що в УПА були представлені українці всіх регіонів України, а тільки за одним списком особового складу повстанців, які знайшли дослідники, було 99 уродженців Чернігівщини.

С.Бутко наголосив, що у 20-му столітті за умови відсутності власної держави українців примушували воювати за чужі національні інтереси, нерідко між собою по різні сторони фронтів. На щастя, виборена в 1991 році сучасна держава Україна дає можливість бути господарем на своїй землі і захищати свою Вітчизну.

Учасники заходу також познайомилися з виставкою літератури про національно-визвольну боротьбу.

Олександр МАЙШЕВ,
член Національної спілки журналістів України

Фото Сергія Горобця



Теги:УПА, чернігівська Просвіта, військові відзнаки, музей Коцюбинського, пласт


Читайте також



Коментарі (0)
avatar