реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Відкриття в день болотно- водних угідь

Так співпало, що відомому екологу Юрію Карпенку я подзвонив у день водно- болотних угідь, готуючи статтю для "Голосу України" про розорювання лугів. І пан Юрій зробив для мене відкриття!

Здавалось би - який зв'язок між висиханням ставків, колодязів і вирощуванням кукурудзи? Виявляється, прямий!
Юрій Карпенко розповідає, що минулого року в Хлоп'яниках Сосницької громади висохли 13 із 15 ставків. Запросили його консультацію - що робити? Еколог відповів: " Нічого не зробите, доки агрохолдинги навколо села будуть вирощувати кукурудзу і соняшник!". Бо, виявляється, кукурудза витягає вологу із землі до 9 метрів глибиною!

А я ще колись сперечався з відомим агробароном Леонідом Яковишиним, якого я посмів критикувати за вирощування кукурудзи по кукурудзі багатьма роками поспіль із запиханням у землю тонн азоту. Він, у властивому для нього хамуватому стилі, обізвав мене - що може журналіст тямити в агрономії? Але - ніт.

Монополія шкідлива не тільки в політиці та економіці, але й в екології. Монокультура - завжди шкода. Агрохолдинги - 100% шкода. Це не стільки велике товарне виробництво, скільки велике нищення української природи і нашого здоров'я.

Василь ЧЕПУРНИЙ

На фото: витік річки Борзна. Фото зі сторінки Крутівської громади. Сійте й далі кукурудзу по кукурудзі!



Теги:висихання криниць, Василь Чепурний., Хлоп'яники, агрохолдинги, Леонід Яковишин, Юрій Карпенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar