реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Видатний кінорежисер був петлюрівцем- гайдамакою

ЧК визнало Довженка "врагом Рабоче-Крестьянского Правительства... Но ввиду запроса Губпарткома Коммунистов-Боротьбистов приговор до выяснения существа вопроса в исполнение не приводить".

Від смерті молоду людину, яка потрапила на радянську територію з підробленими вчительськими документами, врятувало диво. Як було сказано в іншому документі - було вирішено заключити його до концентраційного табору "до окончания Гражданской войны".

З доносу якогось Кандиби: в батьківській хаті в Сосниці багато років зберігалася фотографія видатного земляка в "гайдамацькій формі - кожусі, смушевій шапці з китицею, шаблею на боці". Потім це фото було передано в київський музей Довженка, звідки й зникло.

У "совсекретному" донесенні інший інформатор пише, що як тільки повернути розмову з творчих планів "в площину сучасного українського народу", настрій Довженка різко псується - "виявляється, наш народ г...", "нашому українському народу, виявляється, зовсім байдуже, український він чи не український", "поляків теж не менш і русифікували, германізували, а вони залишилися поляками, а наш народ охоче сам іде назустріч втраті своєї національності".

Найгірше для об'єкта стеження, що і молодь втрачаємо, адже "вона досить надивилася, коли батьків садили як українських націоналістів".
В листі тодішньому партійному керівникові республіки Станіславу Косіору пише - "Посадив на фабриці сад - 480 фруктових дерев і з жахом думаю, що я наробив - адже може виявитися, що це й не сад зовсім, а біологізм, пантеїзм, кулацька витівка на практиці".

Про все це йдеться у статті Вахтанга Кіпіані на "Історичній правді" -- її передрукувала у свіжому номері газета "Сіверщина". Адже у Сосниці давно глухо говорили про Довженка -- гайдамаку. На фото -- ще один петлюрівець, Володимир Сосюра
.



Теги:Сосниця, петлюрівці, Олександр Довженко, гайдамаки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar