реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Вибори ректора чернігівського педу: хто є хто

Літній сезон традиційно не вирізняється значною активністю у суспільно-політичному житті Чернігова. Проте, останні два роки є нетиповими. Минулого літа всі мешканці Деснянського району з цікавістю спостерігали за двобоєм між гречкою та грошима від кандидатів до Верховної Ради України. Цього року у нас знову вибори до цієї ж ради, але вже в Новозаводському районі. З гречкою, щоправда, поки що не складається, але гроші з Києва вже приїхали.

На фоні виборчих перегонів до Верховної Ради України якось загубилися вибори ректора Чернігівського національнго педагогічного університету ім. Т. Шевченка, в якому працюють і навчаються кілька тисяч жителів Чернігова і області. Між іншим, ці вибори відбудуться вже цього тижня – 24 червня. І від того, хто стане новим очільником вишу, в значній мірі залежить, чи зможуть чернігівці отримати якісну освіту в рідному місті, чи доведеться мандрувати до столиці.

15 червня на сайті університету та в соцмережах з’явилася інформація про кандидатів, які хочуть наступні 5 років сидіти в ректорському кріслі. Отже, давайте знайомитися.

Носко Микола Олексійович – керував університетом вже два терміни, проте, попри пенсійний вік (62 роки), хоче продовжити цю традицію. Закінчив факультет фізичного виховання і завдяки, в першу чергу, вольовим якостям зумів піднятися на найвищий щабель в університетській ієрархії. Ветерани університету згадують його перші кроки на посаді ректора як реформаторські. Проте, починаючи з 2011 року починає «грати на утримання рахунку» (знов таки, за оцінками працівників університету). Як результат – рейтинг університету (і офіційний, і «сарафанний») плавно, але неухильно падає. Ні набуття університетом статусу «національного», ні намагання трансформувати його в класичний цю негативну тенденцію не спиняють.

Лепявко Сергій Анатолійович – відомий науковець, значна частина його біографії пов’язана з історичним факультетом. Але на стадії трансформування істфаку в Інститут історії, шляхи кандидата і університету розійшлися. Критичні зауваження і виступи Лепявка не залишилися не поміченими. Зараз працює в Ніжині, але підтримує зв’язки з Черніговом і може розказати на зустрічі з виборцями (22 червня, 11:00) чимало цікавого. У всякому разі, дифірамбів нинішнє керівництво університету від нього точно не почує.

Торубара Олексій Миколайович (53 роки) – декан технологічного факультету. Характеризується як амбітний і енергійний керівник, який досконало вміє маніпулювати людьми. При цьому дуже часто грає «на грані фолу», а інколи й переходить межу. Скажімо, цю виборчу кампанію Олексій Миколайович проводить під гаслом підтримки його кандидатури керівниками облдержадміністрації, обласної та міської рад. Причому, якщо з головою облради Ігорем Вдовенком його дійсно пов’язують давні дружні стосунки, то Владислав Атрошенко і Валерій Куліч практично не знайомі з претендентом. А їх прізвища постійно згадуються кандидатом у ході «обробки електорату». Ще один цікавий факт – виборча програма Олексія Торубари майже повністю списана з програми кандидата на посаду ректора Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Безлюдного Олександра Івановича. Для доктора педагогічних наук і професора це якось несолідно. Але, подібні нюанси дуже гарно вписуються в життєву концепцію комсомольського активіста Торубари: «Для достиженья цели все средства хороши».

Пригодій Микола Анатолійович – наймолодший з кандидатів (43 роки). Закінчив факультет загально-технічних дисциплін (нинішній технологічний) і близько двох десятків років працював в університеті на різних посадах, у т.ч. і заступником декана у Торубари. На цьогорічних виборах – це справжня «темна конячка», адже кілька останніх років він працював завідувачем кафедри в одному з провідних столичних вишів і, за чутками, зумів заручитися серйозною підтримкою у Кабміні і профільному комітеті Верховної Ради. Скоріше за все, саме тому, що в столичних кабінетах зроблена ставка саме на Пригодія, Микола Носко так і не був призначений в. о. ректора на період виборчої компанії. Крім того, колишні колеги Миколи Анатолійовича відзначають його сильні менеджерські якості та вміння зав’язувати корисні стосунки на будь-якому рівні.

Враховуючи такий склад кандидатів, варто очікувати, що їх зустріч з виборцями 22 червня (11:00, актова зала університету) приверне увагу не лише університетської, але й загальноміської громади.

Максим ДОПИТЛИВИЙ ПРО



Теги:Міністерство освіти, Сергій Лепявко, вибори ректора, Чернігівський педуніверситет


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
дуже гарна заказан стаття!! Чомусь автор забув, що:
1. Лепявко - у нього був дуже гарний шанс себе проявити, але за його висловом, він не має адмінстративних умінь. Як же він буде керувати вишем?
2. Як Лепявко зможе притягнути закордонні гранти, якщо спочатку є потреба підтягнути англійську у викладачів.
3. Мабуть, найбільша помилка Носка - нічого не змінювати в адміністрації університету. Постріл в спину від Торубура. Як казав Батько Білорусії, кадри потрібно "перетрахувати".
4. Такого гасла від Торубари не чув, але не може людини займатися бізнесом і керувати одночасно.
5. Про Пригодія потрібно запитати у студентів років його замдеканства, яких він вважав людьми другого сорту, а тепер такий "демократ". А у програмі майже все, що уже робиться в університеті. 
6. Пригодій учень Торубари, тому його "звязки" з Міністерством не витримують ніякої критики.
avatar