реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Вибір є завжди

У рейхсмаршала авіації та офіційного спадкоємця фюрера Германа Герінга був молодший брат - по імені Альберт. Він народився в 1895-му році, і до 1933-го вів життя багатія, насолоджуючись задоволеннями - цьому сприяло виробництво фільмів, Герінг-молодший займався кіно. Все змінилося після приходу до влади Гітлера.

Альберт Герінг не збирав антинацистських демонстрацій (та й не зібрав би). Він протестував по-своєму. Наприклад, одного разу Герінг-молодший приєднався до групи єврейських жінок, яким наказали вимити вулицю: взяв ганчірку і став на колінах терти асфальт. Відповідальний за охорону офіцер СС, перевіривши його документи, в паніці наказав припинити прибирання - злякавшись, що йому дістанеться за публічне приниження брата самого Германа Герінга. Коли Альберта вітали популярною фразою «Хайль Гітлер!», він ввічливо відповідав; «вибачте, але мені абсолютно на це плювати».

Він не соромився використовувати своє прізвище, коли це було потрібно для порятунку від смерті людей. Герінг-молодший допоміг своєму колишньому начальнику-єврею Оскару Пільцеру виїхати з рейху і врятувати тим самим своє життя, це ж він зробив для кількох учасників антифашистського Опору, включаючи і комуністів.

Після окупації Німеччиною Чехословаччини Альберт зайняв місце керівника зовнішніми продажами в концерні «Шкода». Він допомагав підпільникам в саботажі військової продукції. Альберт Герінг домовився з керівництвом СС, щоб до нього відправляли в'язнів для рабської праці на «Шкоді», а потім організував втечу - підкуплені водії зупинили вантажівки в лісовій зоні, відійшли типу покурити, а в'язні розбіглися.

Гестапо почало розслідування, і Герінг-молодший в 1944-му році опинився під арештом. Правда, старший брат негайно заступився, і молодшого звільнили. Герман злісно сказав родичу: «Закінчуй зі своїм непотрібним благородством. Мій вплив на фюрера катастрофічно зменшився, біля нього стоїть Гіммлер, наступного разу я не зможу тебе врятувати».

Альберт не послухався. Офіційно на даний момент підтверджено, що він врятував від смерті 34 єврейських громадянина Німеччини, але, з огляду на інші випадки, включаючи втечу в'язнів концтабору, число врятованих набагато більше.

У травні 1945 року обох братів затримали війська союзників. Герінг-молодший перебував у в'язниці Нюрнберга на відстані декількох камер від Герінга-старшого. Слідчі не вірили Альберту, вважали брехнею, що той рятував людей, однак, врятовані виступили на його захист, і Альберт Герінг був звільнений в 1946-му році.

Потім, на короткий час його затримали чехословацька влада, але тут же відпустили - після протестів колишніх учасників Опору. Важко було повірити - треба ж, брат заступника Гітлера рятував партизан, комуністів і євреїв. Але, тим не менш, це все-таки чиста правда. Кожну втечу він оплачував своїми грошима, з особистого рахунку, відкритого в тридцятих в Швейцарії. Альберт витратив усі кошти до копійки, і це відбилося на його житті.
Через своє прізвище, Герінг-молодший не зміг влаштуватися на нормальну роботу - підробляв стенографістом і перекладачем, знімав маленьку квартирку, потім отримував досить скромну пенсію від уряду. Він помер 20 грудня 1966 року.

Про заслуги Альберта в порятунку людей від смерті почали говорити лише в кінці дев'яностих. Син врятованого їм Оскара Пільцера, Герберт Пільцер, заявив в інтерв'ю німецькому ТБ, що Герінг-молодший допоміг не тільки його батькові - йому зобов'язані життям десятки сімей з різних країн Європи.

Брат рейхсмаршала, звичайно, не йшов з гранатою на танки, не вбивав есесівців, не влаштовував засідки. Однак Альберт міг би чудово влаштувати своє життя в рейху при високопоставленому братику, але вважав за краще витратити всі свої гроші на порятунок незнайомих йому людей, і залишок життя прожити в бідності. Хоча він не отримав такого визнання, як Шиндлер...

Валентина КОВАЛЕНКО



Теги:євреї, Рейх, ГЕРІНГ, Валентина Коваленко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar