реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

"Великий брат» стежить за тобою

Росія продовжує чинити на Україну жорсткий тиск. Нещодавно це вкотре підтвердила міжнародна неурядова правозахисна організація Freedom House у своєму звіті під назвою «Обіцянки та відновлення: пострадянський простір 20 років потому».

У звіті, зокрема, зазначається, що прем’єр-міністр РФ В.Путін створює проблеми для демократії в країнах колишнього СРСР, в тому числі й в Україні. На думку представників Freedom House, російські керманичі продовжують розпалювати націоналізм і створювати проблеми для сусідніх демократій, у різний час використовуючи тактику залякування щодо Польщі, країн Балтії та України. На думку організації, це пов'язано зі зростанням світових цін на енергоносії, які російська влада активно використовувала як енергетичну зброю.

У звіті наголошується, що перемога Володимира Путіна на найближчих президентських виборах, що відбудуться у Росії вже навесні 2012 року, створить додаткові проблеми для демократії в регіоні, зокрема й в Україні.

А от лідер російських комуністів Геннадій Зюганов вирішив не чекати виборів і розпочати відновлення СРСР – з Донецької області. На форумі «Відроджений Союз – шлях до порятунку братерських народів», що пройшов у серпні в Донецьку, Зюганов заявив, що потужна промисловість Донбасу була створена радянським народом, тому саме з цього регіону має розпочатись відродження Радянського Союзу.

На цьому тлі обнадійливо звучать заяви першого посла США в Україні Романа Попадюка про те, що США не збираються жертвувати Україною заради збереження відносин з Росією. Утім, очевидно, що незалежно від того, хто саме переможе на президентських виборах у Росії, Кремль продовжуватиме політику «опіки» над Україною. В таких умовах розвиток, як не дивно це звучить, українська демократія має шанс позитивно вплинути на стан демократії в самій Росії.

Коментар Фонду „Спочатку Люди”:

Цікаво, що є причиною такого наполегливого прагнення залякування і приниження своїх сусідів? Психоаналітик сказав би, що причиною є власна слабкість. Знову збільшити ціну на газ? Чого в такий спосіб зможе досягти російська влада? Останнє загострення ситуації довкола цін на газ змусило Європу подумати про диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв, наслідком чого може стати скорочення обсягів поставок російського газу з 80% до 30% вже впродовж найближчих кількох років. Ефективна політика, нічого не скажеш.

Прем'єр-міністр М.Азаров віднедавна також хоче втричі скоротити залежність від російського газу та зосередитись на українських запасах вугілля. Схоже, що російська влада просто страждає на постімперську манію величі. І це врешті-решт може зіграти з нею злий жарт, адже, враховуючи численні внутрішні проблеми самої Росії, різке скорочення обсягів експорту може серйозно підірвати економічну стабільність держави.

Залякування і тиск давно є спадковою проблемою для російської правлячої еліти. Володіючи ядерним арсеналом, достатнім, щоб вмить стерти з лиця землі цілі держави, Росія пішла далі і винайшла зброю, яка, на думку Кремля, здатна знешкодити будь-який опір.

Ця зброя – газ. Та чи є ця зброя такою надійною? Чи довго ще Росія перебуватиме в полоні своїх ілюзій? Можливо, час зрозуміти, що бізнес і політику не варто змішувати, бо нечесність у будь-якій грі, будь то бізнес чи політика, рано чи пізно обернеться проти тебе самого.

Фонд "Спочатку Люди"



Теги:Україна- Росія, ціна на газ, російська демократія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar