реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Вандали розтрощили німецький цвинтар

Краєзнавець, член Союзу пошукових загонів України Костянтин Дерев’янко повідомив у соцмережах напередодні 9 травня про плюндрування могил німецьких військовополонених у Чернігові. Невідомі зіпсували 37 надгробків.

«Судячи з усього, хтось «порозважався», стрибаючи по старих та крихких надгробках», - каже дослідник.

Німецький цвинтар у Чернігові з’явився 1944 року і поповнювався до 1947 року, доки військовополонені німці відбудовували зруйноване їхніми земляками та радянським НКВС місто. Зокрема, німці побудували прекрасний залізничний вокзал та багато будинків у центрі міста. Німці помирали від хвороб, поранень та важких умов праці. На кладовищі 208 поховань – прізвища були встановлені через архіви КДБ. До речі, крім німців, тут ще поховані один українець, один чех та кілька австрійців, поляків, словенців, угорців та французів, що воювали у складі німецького вермахту проти СРСР.

Після того, як військовополонені німці повернулися додому кладовище поступово занепадало до 1997 року, коли було відновлене з ініціативи Германа Пфайфера з міста Мемінгем, з яким тепер Чернігів має побратимські стосунки.

Дикунство невідомих вандалів псує імідж мирного Чернігова та спонукає до встановлення камер спостереження.
Голос України



Теги:Друга світова, залізничний вокзал Чернігова, відбудова Чернігова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar