реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Уряд – витрачає, молодь – виїжджає

За даними опитування Центру соціальних досліджень «Софія», третина українців за сприятливих обставин воліла б виїхати до інших країн на постійне місце проживання. Найвище значення цього показника спостерігається серед молоді (18-29 років) – 50,4%.
Відтак, прив’язаність українців до рідної землі поступово поступається місцем бажанню шукати більш гідних умов життя і перспектив працевлаштування. Лише близько 18% респондентів вважають Україну найкращою країною у світі. Утім, приблизно стільки ж респондентів шкодують, що їм довелося жити у цій країні. При цьому більше половини опитаних (51,2%) заявили, що за останній рік стикалися з тими чи іншими порушеннями своїх законних прав.

Водночас, на тлі песимістичних настроїв у суспільстві, уряд продовжує активно витрачати бюджетні кошти на власні потреби. Зокрема, на утримання будинку відпочинку «Конча-Заспа», комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» та автобази Державного управління справами (ДУС) цього року з бюджету виділено 107 млн. гривень. (13,3 млн. дол.). Для порівняння – це приблизно стільки ж, скільки Верховна Рада виділила на санаторно-курортне оздоровлення інвалідів (97 млн. грн., або 12 млн. дол.), або на фінансування всіх українських бібліотек (108 млн. грн., або 13,5 млн. дол.). Демонструючи пріоритет власних потреб над суспільними, влада навряд чи зможе знизити градус еміграційних настроїв.

Коментар Фонду „Спочатку Люди”:

Апогеєм нинішньої ситуації в державі можна вважати таку історію. Молода дівчина нещодавно закінчила університет. Її сім’я до заможних не належить, тож дівчина зі своєю матір’ю не без труднощів спромоглися оплатити навчання. Дівчина вчилася добре. Коли ж прийшла за дипломом, їй сказали приблизно наступне: «Так, ви склали іспити, але щоб отримати диплом, маєте заплатити нам за три місяці навчання готівкою… Не буде грошей – не буде диплому». Чи не класичний приклад брутального вимагання? Тож цілком природною виглядає реакція дівчини: «Я їду з цієї держави, і чим скоріше, тим краще».

На жаль, цей приклад не є винятком з правила. Ситуація в сфері освіти аж ніяк не додає українській молоді патріотизму. Якщо ж додати до цього корупцію у сфері медицини та в державних інстанціях усіх рівнів, дефіцит робочих місць і байдужість держави до потреб власних громадян, то стає дивно, що виїхати з країни хоче лише третина населення.

За даними Всесвітнього банку, 6,6 млн. українців сьогодні працюють за кордоном, внаслідок чого працездатне населення скоротилось на 39%. Разом із падінням рівня народжуваності це призвело до того, що за 20 років незалежності населення України скоротилося майже на чверть. Якщо молодь втілюватиме свої еміграційні настрої, держава невдовзі постане перед проблемою серйозного дефіциту робочої сили. А це означатиме і серйозний дефіцит бюджету через скорочення обсягу надходження податків. Додайте стрімке зростання середнього віку населення, і ми отримаємо ідеальний сценарій фінансової кризи, подібної до тієї, що спіткали Грецію, Ірландію і Португалію. Єдина різниця може полягати у тому, що згадані країни змогли втриматися на плаву завдяки підтримці світових фінансових донорів. Якщо ж подібний сценарій трапиться в Україні, немає жодних гарантій, що головний банк Євросоюзу прийде їй на допомогу, адже немає рецепту на те як рятувати людей коли влада отримує гроші МВФ.



Теги:патріотизм, Корупція, еміграція, робота за кордоном


Читайте також



Коментарі (0)
avatar