реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Уряд Гройсмана: хто ви, містере Гройсман?

Більшістю голосів Верховна Рада таки проголосувала за звільнення уряду Яценюка і призначення главою уряду Володимира Гройсмана.

Подаємо розповідь про нового главу українського уряду за публікацією сайту "Дойче велле".

"Парламентська фракція Блоку Петра Порошенка висунула на посаду глави уряду Володимира Гройсмана. Зробивши усе для стабільності та спадкоємності курсу, заявляю про рішення передати обов'язки керівника уряду України", - заявив Арсеній Яценюк у своєму відеозверненні в неділю, 10 квітня, та оголосив про відставку.

Те, про що майже місяць говорили у владних кулуарах, підтвердилось - президент Петро Порошенко вибудовує власну владну вертикаль, розставляючи на ключові посади своїх людей, констатують опитані DW експерти. "Гройсман гнучкий, комфортний, надійний, на нього можна покластися президенту, який є його політичним батьком. Він фактично стає руками Порошенка у виконавчій владі", - вважає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк.
DW.COM

Стартовий майданчик - Вінниця

38-річний Володимир Гройсман - один з наймолодших українських політиків, які стрімко зробили політичну кар'єру: від депутата Вінницької міськради до спікера українського парламенту. У його офіційній біографії зазначено, що у 2006 році у віці 28 років він був обраний міським головою Вінниці, ставши наймолодшим мером обласного центру України. В 2010 році переобраний мером Вінниці, де і працював до 2014 року.

Саме у Вінниці й почалося знайомство Гройсмана з Петром Порошенком. Адже цей регіон вважався і вважається своєрідною електоральною вотчиною Порошенка, звідки він неодноразово обирався до Верховної Ради. Відразу з крісла вінницького мера Гройсман пересів у крісло віце-прем'єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. А у листопаді 2014 був обраний головою Верховної Ради, пройшовши у парламент по списку партії "Блок Петра Порошенка".

"Володимир Гройсман на посаді Вінницького міського голови зарекомендував себе як успішний управлінець, який запровадив позитивні реформи в місті, але як голова Верховної Ради він показав себе надзвичайно залежним від президента, оскільки домагався ухвалення необхідних президенту законів навіть порушуючи регламент", - зазначив в інтерв'ю DW аналітик Фонду демократичних ініціатив імені І. Кучеріва Олексій Сидорчук. Разом з тим, на його думку, Гройсман може домовлятися з усіма, і саме це стало вирішальним, аби назбирати у парламенті голосів за його кандидатуру.
І вашим, і нашим

Опитані DW експерти сходяться на тому, що Володимир Гройсман продовжуватиме свою лінію залежності і конформізму на посаді прем'єр-міністра, оскільки поки є молодим політиком, який і в подальшому бачить себе у великій політиці та не хоче "рубати" з плеча. "Стиль поведінки "і вашим, і нашим" йому зараз вигідний. Тому не варто очікувати від Гройсмана глибоких реформ. У тому, що стосується соціальних чи гуманітарних питань, самоврядування - він буде першим. А ось що стосуватиметься реальних секторів економіки, де треба дійсно здійснювати радикальні реформи, монополізації, боротьби з олігархатом, проведення приватизації, то тут він буде доволі слабким", - вважає Анатолій Октисюк.

Він наголошує, що Гройсман не піде на конфлікт з бізнес-групами, з якими співпрацює Петро Порошенко, водночас буде дуже жорстко переслідувати бізнес-опонентів президента.

При цьому політтехнолог, експерт в сфері стратегічних комунікацій Денис Богуш переконаний, що Гройсман продовжуватиме лінію поведінки щодо реформ, започатковану Арсенієм Яценюком. "У нього не буде ніяких проривів, оскільки уряд коаліційний, а туди делегують одних і тих самих людей, за якими стоять одні і ті ж партії ", - припускає Богуш. Разом з тим він переконаний, що така поведінка наслідування попередника може надзвичайно дорого коштувати рейтингу Володимира Гройсмана. "Зараз ситуація така, що бути Д’Артаньяном на білому коні у нього не вийде. Гройсману треба закочувати рукави і працювати, а то за рік в нього всі плюватимуть, як зараз у Яценюка", - каже Денис Богуш, акцентуючи увагу на тому, що без швидких результатів у реформах Володимир Гройсман "спалить" себе як політик.

Натомість сам кандидат на посаду прем'єра Володимир Гройсман заявляє, що його уряд буде ефективним і відновить економічне зростання. "Уряд Гройсмана буде публічним, ефективнім, відкритим, реформістським, буде здатен стабілізувати ситуацію в країні, відновити економічне зростання, побудувати ефективну роботу з міжнародними фінансовими інституціями, потурбується і про аграріїв, і про шахтарів, і про пересічного українця… За мною не заіржавіє. Я вмію працювати 24 години на добу, я не раз це доводив", - зазначив заявив на засіданні погоджувальної ради у понеділок, 11 квітня.





Коментарі (0)
avatar