реклама партнерів:
Головна › Новини › 

УНП передала державному архіву документи про Народний Рух за перебудову

Чернігівська обласна організація Української народної партії(УНП) передала на зберігання до Державного архіву Чернігівської області близько 400 документів про діяльність рухівської крайової організації. В урочистій презентації та передачі історичних документів взяли участь депутат Чернігівради та голова обласної організації Української народної партії Володимир СТУПАК, його заступник Сергій СОЛОМАХА та представник Інституту національної пам’яті Сергій БУТКО.
За словами директора архіву Раїси ВОРОБЕЙ, установа вже має в своїх фондах документи про діяльність Чернігівської регіональної організації Народного Руху України за перебудову. Це документи окремих її членів, редакції першої рухівської газети «Громада», протоколи, листи, списки, інформації, автобіографії, передвиборчі програми, листівки, документи про затримання правоохоронними органами членів організації. «Втім цей документальний комплекс не був повним» – зазначила пані Раїса.
На думку представників УНП, знайомство з усім комплексом матеріалів збагатить знання про початкові кроки до незалежності України, про героїв боротьби за незалежність, у тому числі про такі визначні постаті вітчизняної історії як наш земляк Левко ЛУК’ЯНЕНКО, В’ячеслав ЧОРНОВІЛ та багато інших. Цей комплекс документів суттєво розширить базу наукового дослідження періоду незалежної України не тільки на території Чернігівщині.
Нагадаємо, що всі матеріали, які передані на зберігання державі, до цього часу зберігалися в архіві обласної організації УНП, яка сьогодні фактично є правонаступницею легендарної масової громадської державотворчої організації РУХу на Чернігівщині, а також були використані у збірнику документів і матеріалів "Боротьба за незалежність України у у 1989-1992 рр. : Чернігівська крайова організація Народного руху України за перебудову".
З цим збірником можна ознайомитися у книгарні "Інтермеццо" по вул.Шевченка,9.





Коментарі (0)
avatar