реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Українську пісню захищали у Чернігові

14 листопада в Прес-клубі «Просвіта» представники ЗМІ, політики і громадські діячі обговорювали законопроект "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення", яким до 25% скорочені квоти на трансляцію української музики в ефірі радіо і телебачення.

Обговорення законопроекту одразу викликало жваву дискусію. За повідомленням Олександра Бондарева, майже всі народні обранці (окрім Куровського, який був відсутній на засіданні), що тим, чи іншим чином відносяться до Чернігівщини, підтримали законопроект під час голосування. Не голосував проти навіть Голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.. Т. Шевченка Павло Мовчан.

На захист своєї організації став очільник обласної «Просвіти» Василь Чепурний, який. зокрема, зазначив: «Не можу відповідати за Мовчана, «Просвіта» є понадпартійна організація і її представники є в різних політичних силах». А щодо законопроекту, пан Василь не висловив особливих побоювань: «Не бачу в ньому трагедії, я не схильний до плачів, українська музика і культура настільки живучі, що її не зламає ця тимчасова адміністрація».

Головний редактор Обласного радіо Олена Кияшко запропонувала присутнім задуматись над сьогоденням: «Не будемо говорити про той закон, що можливо буде, давайте поговоримо про той, що є зараз, він абсолютно не виконується»

Дискусія пожвавилась після виступу Прес-секретаря Чернігівської обласної організації «Партії регіонів» Олексія Дем’яненка, який виступив на захист владного законопроекту: «Музика, к сожалению, это тоже рынок. Кто из Вас готов поддержать квоту на 80% процентов медикаментов или же детского питания украинского производства? Ведь всем известно, что украинский инсулин не помогает». Стосовно законопроекту він, зокрема, зазначив: «75% это не только русская музыка, это английская, французская, немецкая. Где мне их услышать? Я сам работал на радио «Шансон», «Мелодия» и знаю, как формируется рынок, какие песни заказывают».

Сергій Соломаха, заступник голови обласної організації УНП: «Мова – категорія економічна. Це - один найефективніших з засобів захисту високооплачуваних робочих місць, особливо в бюджетній сфері всіх країн. А більшість сучасних держав виникли і існують саме для захисту національних виробника. Такі теми – провокація, щоб відвести погляд людей від проблем сьогодення».

Серед учасників був і представник МГО «ЦПМ Апельсин» Станіслав Тавлуй, його організація безпосередньо займається музикантами і організцією музичних заходів: «Наша организация с успехом поставила ленкомовский вариант «Юноны и Авось», готовимся к более масштабной постановке «The Wall». Щодо теми зібрання, пан Тавлуй зазначив: «Это законопроект провокационный и лоббистский. Бондаренко однозначно заработает на нем».

Завідувач редакції музичних програм ТРК «Новий Чернігів» Юрій Тосенко: «Наша, українська музика не поступається за якістю російській. Її популярність припала на кінець 80-х початок - 90-х, всі ми пам’ятаємо фестиваль «Червона рута», але українській бізнес його не підтримав, на відміну від російського, який у себе створив цілу мережу ФМ радіостанцій, від того і ми маємо, що всі наші радіостанції російські».

Нагадаємо, що законопроект "Про внесення змін до закону України "Про телебачення і радіомовлення", за який проголосувала парламентська більшість 3 листопада був розкритикований президентом Януковичем, так і не дійшовши до нього на підпис через чисельні помилки і протиріччя. Автором законопроекту є депутат від Партії Регіонів Олена Бондаренко, з ініціативи власників радіокомпаній.
ПіК





Коментарі (2)
avatar
1
Тоді ж чому стільки ґвалту наробили з матеріалом під підписом Путіна, що місяць тому надрукували газети Чернігівщини? Коли "українська музика і культура настількі живучі, що їх не зламає ця тимчасова адміністрація"[i], то чи варто було так напружувати ситуацію навколо цього " епістолярного шедевру" наступника престолу сусідньої держави, коли не менш стійкою, ніж мистецтво до будь яких провокацій є УКРАЇНСЬКИЙ РОЗУМ!?
avatar
2
Просто влада розписується у своїй неспроможності забезпечити культурницький процес українською мовою. Правду сказав представник ПР: вони готові віддати інформпростір будь-кому, насамперед росіянам, співаків наших уже давно продають наліво-направо...Позиція Мовчана ганьбить Чернігівську "Просвіту" і я, як просвітянин, її засуджую.
avatar