реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Українсько - польська інтеграція

Ми знаємо про Україну як постачальницю №1 робочої сили на ринок праці Польщі, де рівень зарплат утричі вищий. А от про те, що активно вивозимо ще й гроші, можна було тільки здогадуватися. Інформаційну завісу привідкрив Ігор Баранецький, керівник економічного відділу Посольства України в Республіці Польща. За його словами, країна-сусідка є ринком №2 після Китаю для українського експорту. Україна експортує до Польщі на понад 700 млн. долларів США аграрної продукції, в основному сировину. Готова продукція виходить під польською етикеткою, а не під українськими брендами. Вивозить Україна сюди й капітал: його обсяг коливається на рівні 1 млрд. долларів США, майже 14 тис. компаній у Польщі є або з часткою українського капіталу, або має співзасновника з України.

Таким чином, Україна виступає суперінвестором Польщі: постачає всі три ключові ресурси для розвитку економіки – сировину, гроші, робочу силу. Польща створила для ведення бізнесу кращі організаційно-правові умови , ніж деінде, суттєво скоротивши потік українських ресурсів до Росії.

На думку дипломата, для залучення іноземних інвестицій в Україну потрібно реалізовувати з Польщею спільні проєкти, в тому числі щодо випуску готової продукції з високою доданою вартістю, та разом виходити на ринки третіх країн. Очевидно, такою має бути позиція і Посольства Республіки Польща в Україні, оскільки використання ресурсів в одному напрямку не може тривати безкінечно.
Асоціація "Об'єднання підприємців Ніжинщини"



Теги:заробітчани. вивезення капіталу, Україна - Польща


Читайте також



Коментарі (0)
avatar