реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Українська мова — поза конкурсом. Завдяки Міністерству

XI Міжнародний конкурс знавців української мови ім. Петра Яцика в цьому році може не відбутися, оскільки Міністерство освіти і науки, очолюване Дмитром Табачником, вийшло з числа організаторів конкурсу і не видало відповідного наказу, повідомляє The Epoch Tіmes Україна .

"Станом на сьогоднішній день схоже на те, що конкурс Петра Яцика в цьому році не відбудеться. Ми не можемо нічого зробити без відповідного наказу Міністерства освіти", - сказав в інтерв'ю радіо "Свобода" співголова координаційної ради конкурсу, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький.

Він також розповів, що три тижні не міг потрапити на прийом до відповідальних осіб Міністерства освіти - "директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти пана Удода, його заступника пана Завалевського".

"Вони мене уникали, і жодної офіційної відповіді на мої запити не надходило", - стверджує Слабошпицький.

За його словами, за наявності відповідного наказу Міносвіти Ліга українських меценатів та Координаційна рада "знайшли б можливість провести конкурс самостійно", оскільки цей захід зазвичай фінансувалося в основному благодійниками та українською діаспорою.

Конкурс знавців української мови проводиться з 2000 року і триває з листопада по березень. Його засновником був - відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження Петро Яцик.

Загальний бюджет конкурсу складає близько 600 тис. грн, з держбюджету оплачувалася тільки оренда театру ім. І. Франка у Києві, в якому проходила урочиста церемонія закриття.

Мета конкурсу - сприяти утвердженню української мови та підвищення її престижу серед учнівської та студентської молоді, виховувати шанобливе ставлення до культури і традицій українського народу.

Щорічно за звання кращого знавця української мови боролися близько 5 млн школярів (2-11 кл.) та студенти. Переможці отримували грошові премії та подарунки.

Конкурс також проходив ще в 27 країнах світу.

Нагадаємо, Табачник виступає проти українських письменників в шкільних програмах. Міністр порадив Забужко, Андруховичу і Жадану йти шляхом Толстого і Достоєвського. Проте Табачник пообіцяв не втручатися в програму з літератури.

Джерело:tsn.ua




Теги:Забужко, андрухович, Слабошпицький, Табачнк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar