реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Українка відмовилась отримувати премію спільно з росіянином

Керівниця Інституту масової інформації Оксана Романюк заявила, що відмовилась від міжнародної премії імені Йоганна Філіпа Пальма за свободу слова і свободу друку, яку також вручили російському журналісту, засновнику радіо «Эхо Москвы» Олексію Венедіктову.

Венедіктову вручили премію в німецькому місті Шорндорф 4 грудня, повідомляє DW.

В обґрунтуванні вручення премії Венедіктову членкиня опікунської ради Сейран Атеш нагадала про часи холодної війни до падіння Берлінської стіни, заявивши, що хоча Венедіктов підтримував зв’язки з Кремлем, він відстоював свободу слова.

«Хоча Венедіктов підтримував зв'язки з Кремлем, його позиція як журналіста зрозуміла: він — прихильник свободи. Той факт, що представники опозиції також висловлювалися на його радіостанції, свідчить про мужність та переконаність», — наголосила Атеш.

При цьому, роздумуючи про можливі наслідки «війни в Україні», вона згадала про страждання «усього Радянського Союзу»: «Ми не повинні забувати, куди заведе нас ця війна в Україні. Ми не повинні забувати і повинні пам'ятати страждання і лиха, які Стіна принесла людям усього Радянського Союзу».

Як зазначив сам Венедіктов, він став першим громадянином Росії, якого відзначили цією премією.

Нагороду вручають раз на два роки, її грошовий еквівалент – 20 тисяч євро.

Водночас Оксана Романюк у своєму дописі повідомила, що відмовилась отримувати нагороду разом з Венедіктовим.

«Прочитала, що Венедіктов став "першим росіянином, який отримав німецьку премію за свободу слова". А я мабуть стала першою українкою, яка від неї відмовилась», — написала Романюк.

Вона розповіла, що організатори премії, Palm Foundation, ще навесні повідомили її, що вона буде номінована спільно з Венедіктовим. Романюк додала, що не уявляє, як би могла «фізично стати на одну сцену і розділити одну нагороду з Венедіктовим. З службовим лібералом Кремля, політтехнологом, який не раз просував кремлівську пропаганду, публічно називав Путіна своїм "єдиним начальніком", вихвалявся звязками з Лавровим, Пєсковим, і іншими функціонерами».

Вона також переконана, що Венедіктов був в курсі, що номінували їх обох і, попри відмову Оксани, прийняв нагороду.

«Якщо російському громадянину не соромно зараз публічно розказувати про свою тяжку долю і отримувати премії, то він є тим, що ми називаємо "хорошим". Тобто банальним зверхнім імперіалістом. А якщо все ж соромно і він говорить про провину і трансформацію — тоді є шанс на якийсь діалог в майбутньому», — написала Романюк.

Вона відзначила, що не має претензій до організаторів, які «щиро дуже далекі від наших реалій» і користуються «західноєвропейською християнською етикою», однак сподівається, що їй «все ж вдалося викликати в них запитання і внутрішні дискусії».



Теги:ІМІ, російсько - українська війна, свобода слова, Венедіктов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar