реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Україна своїх не кидає!

Україна своїх не кидає. Цим ми відрізняємося від окупанта, - Порошенко під час зустрічі звільнених
73 звільнених заручників доправили до Харкова, а звідти частину літаками доставлять до Києва.

На зустріч приїхали звільнений раніше Володимир Жемчугов, народні депутати, політики, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій, родичі та побратими звільнених.

Звільнені військові переодягнуті у нову форму Збройних сил України. Багато з них стоять із прапорами України.

"Цього дня ми чекали більше трьох років. Із Саур-Могили, куди потрапили перші наші воїни. Після Дебальцевого. Тут стоять сьогодні за моєю спиною звільнені з ворожого полону, де вони перебували в заручниках лише за те, що вони люблять Україну", - сказав президент Петро Порошенко.

Він розповів, як перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час обміну заручниками в окупованій Горлівці дістала український прапор.

"І затремтіло серце сьогодні, коли Ірина Геращенко, яка була в Горлівці на окупованій території, дістала український прапор. І зазвучало у Горлівці багатоголосе: "Слава Україні!". І почула відповідь: "Героям слава!". І хлопці горді підняли українські прапори і сказали, ми зробимо все, аби українські прапори повернулися на українську територію", - сказав Порошенко.

Президент наголосив, що "Україна своїх не кидає. Цим ми відрізняємося від окупанта. Який таємно ховає, або таємно закриває рота близьким, друзям, батькам, і роблять вигляд, що їх немає".

Після промови Порошенка всі разом заспівали Гімн України.

Нагадаємо, загалом звільнили 74 українців. Одна жінка забажала повернутися до родичів до Донецька.

У списку на звільнення бойовиків та кадрових російських військових було 306 осіб, проте частина з них не захотіла повертатися на окуповану територію.

Звільнення українських полонених відбувалося у два етапи, окремо з двох різних терористичних організацій та по різні боки лінії розмежування. Спершу на контрольовану Україною територію через пункт пропуску Майорськ із так званої ЛНР привезли 16 бранців. А от за в'язнями так званої ДНР довелося їхати в окуповану Горлівку. Там українській делегації передали 58 полонених.

За словами Порошенка, звільнити українців допомогли європейські дипломати.

"Зусиллями канцлери Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Еммануеля Макрона і великої нашої команди стало можливим, щоб ви зараз були з нами", — сказав Порошенко.

"Мамо, я на Батьківщині!" - ультрас "Зорі" Овчаренко зателефонував батькам вперше після звільнення з ЛНР
За словами матері Владислава Овчаренка Віти, сьогоднішній день – як друге народження сина.

Український заручник Володимир Фомічов, який приїхав провідати батьків і отримав 2 роки тюрми, при звільненні кричав окупантам: "Макіївка - це Україна!"

З сильною промовою виступив вчений - релігієзнавець Ігор Козловський: «Мы вернулись, и чувствую в своем сердце и счастье, и то, что поэт называл «чувством единой семьи». Мы действительно единая семья. Нас объединят не только эта земля, этот воздух, не только общий труд - нас объединят желание сделать так, чтобы каждый из нас был свободным, чтобы каждый из нас был членом единой семьи», - сказал историк.

«Мы прошли через страдания, через пытки, через боль, через болезни, и главное – через морально-психологическое давление. Но мы постоянно чувствовали любовь нашего народа, любовь людей, которые молились и бились за нас, и это главное. Мы и сейчас чувствуем эту любовь. Люблю тебя, народ Украины», - резюмував Козловський.

У своєму зверненні до присутніх Патріарх Київський і всієї Руси- України Філарет, зокрема, зазначив:

"Вельмишановний Петре Олексійовичу Порошенко, Президенте України, дорогі браття і сестри!

Сьогодні, напередодні Різдва Христового, для нас українців велике свято. Син Божий став Людиною для того, щоб визволити людський рід від гріха і від смерті і ми напередодні Різдва Христового святкуємо визволення наших кращих синів і дочок, які знаходилися як заручники в полоні. Для всього українського народу сьогодні велика радість – це одна із перемог, які отримує український народ над агресором. Це не остання перемога, але ми досягнемо і останньої перемоги, коли агресора на нашій українській землі не буде.
Церква з самого початку була з народом, була з нашою українською армією і допомагала, і допомагає до цього дня. Ми не тільки молимось, а ми робимо все можливе для Церкви, для того, щоб захистити нашу українську державу, нашу українську землю і наш український народ.
У жовтні місяці Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій на своєму зібранні вирішила звернутися до Папи Римського, до Вселенського Патріарха, до Патріарха Московського Кирила, до архієпископа Кентерберійського, до Всесвітньої ради Церков, до конференції європейських Церков, до равинів Європи і до керівників мусульман. З чим ми звернулися? Ми просили натиснути на Путіна і на сепаратистів, щоб вони погодилися на визволення вас, наших кращих синів.
Ми дякуємо Богові за вас, що Господь зберіг не тільки ваше здоров’я, а зберіг ваші душі і вашу мужність. Я чув про те, що багато хто із вас хоче повернутися і захищати нашу українську землю. Про що це говорить? Це говорить про ту велику любов до своєї рідної землі, до українського народу і до української держави. Церва була, є і буде з вами і з усім українським народом, і нехай Господь наш Ісус Христос, Який завжди перемагає, допоможе і нам перемогти остаточно агресора, бо правда з нами і ми про це не тільки знаємо, про це знає увесь світ.
Україна миролюбива країна і доказом цього є те, що вона віддала свою ядерну зброю, а агресор, який повинен дотримуватися своїх обіцянок, як гарант нашої недоторканості, – відібрав у нас Крим, хоче забрати Донбас, але нічого не вийде із цього. Чому не вийде? А тому що правда з нами, а там де правда, там Бог, а де Бог там завжди перемога. І тому ми повинні бути впевненими, що перемога за нами. Ми не знаємо через який час, але те, що прийде цей час, ми в цьому впевнені. І тому нехай Господь наш Ісус Христос допомагає всім нам, укріпляє наш дух, нашу любов до Вітчизни, до нашого народу і до нашої української держави.
Слава Ісусу Христу і слава Україні!"



Теги:Ігор Козловський, російсько- українська війна, порошенко, Макіївка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar