реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Україна переможе знову!

16 липня українці відзначають День Державного суверенітету України. Тридцять років назад під тиском Народного Руху України за перебудову комуністична монобільшість у Верховній Раді вимушена була проголосувати за Декларацію про державний суверенітет України.

Що це був за рухівський тиск? По-перше, усією Україною ширився збір підписів за прийняття українцями громадянства Української Народної Республіки, - незалежної держави, яка проіснувала 1917-1921 роках і була збройним шляхом знищена російськими окупантами. Реєстрація громадянства УНР носила символічний характер але було дуже небезпечною для радянської системи, оскільки це повертало людям правду про факт окупації України Росією.

По-друге, Народний Рух добився внесення в березні 1990 року додаткового консультативного питання на Всесоюзний референдум, ініційований КПСС щодо збереження СРСР. Це питання ставило Декларацію про суверенітет вище за союзний договір і фактично нівелювало питання з Москви. Понад 80% громадян відповіли ствердно на питання про суверенітет України.

По-третє, проводилася колосальна робота на міжнародній арені. Об’єднаними зусиллями рухівців, української діаспори, ліберально-патріотичного крила КПУ до парламентів та урядів зарубіжних країн доносилася інформація про прагнення українців жити у своїй суверенній країні.

Усе це супроводжувалося широкою просвітницькою роботою щодо правдивої української історії, реального соціально-економічного стану України в СССР, прав і свобод громадян та права націй на самовизначення.
Декларація про Державний суверенітет України стала наступним після створення у 1989 році Народного Руху кроком до повалення СРСР і перемоги українців над КПСС/КГБ. Вона відкрила шлях до прийняття Акту проголошення незалежності України.

Вітаю рухівців – старих і нових, колишніх і теперішніх з цим святом!

Сьогодні Україна переживає тяжкі часи. На кону знову стоїть питання існування незалежної суверенної української держави та нашої національної ідентичності. Зовнішній кремлівський ворог окупував частину нашої території, захопює через свою п’яту колону український інформаційний простір, нав’язує нам свій «рускій мір», свій язик та свої порядки. Влада продовжує політику ігнорування інтересів малого та середнього бізнесу, демонструє безпорадність перед рейдерством та свавіллям чиновників та силовиків, відволікає увагу громадян від провалів своєї економічної політики та поразок у боротьбі з корупцією замахами на українську мову, культуру та освіту, переслідуванням добровольців та волонтерів україно-російської війни.

Народний Рух України як завжди стане на захист державного суверенітету України та української ідентичності. Ми закликаємо усіх українців об’єднатися у відстоюванні економічної свободи та національних цінностей і почати робити конкретні практичні кроки до такого об’єднання вже тепер, напередодні місцевих виборів.

І тоді Україна переможе! Відтак, переможе Рух!

Віктор КРИВЕНКО



Теги:Віктор Кривенко, Народний Рух, декларація, українська незалежність


Читайте також



Коментарі (0)
avatar