реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Україна отримає автокефалію!

У Стамбулі завершилася зустріч Патріарх РПЦ Кирила та Вселенського Патріарха. Речник Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря) у себе на Фейсбуці прокоментував цю подію.

«Перші вістки з переговорів на Фанарі: Патріарх Кирил не досяг всього, заради чого їхав. Спочатку була зустріч у присутності всіх членів Синоду. Потім були перемовини тет-а-тет, лише з перекладом.

Представники МП були нервові та напружені. Зустріч завершилася перед 13:00. Очікувалося, що гості залишаться на обід, але вони відразу поїхали», - написав він.

«На питання журналіста Saken Aymurzaev: «Ваше Святейшество, ну как?», - відповів знервовано: «Хорошо, хорошо», але явно без задоволення, яке виявляє переговорник після успішних перемовин», - зазначив архиєпископ.

За словами речника УПЦ КП, підсумок переговорів дає підстави для стриманого оптимізму.

«Потім до журналістів вийшов митрополит Еммануїл, який був представником Патріарха на святі в Києві у липні. Він зробив коротку заяву, сутність якої була у фразі: ми ПОВІДОМИЛИ Патріарху про рішення щодо подолання розділення в Україні та надання автокефалії, яке ІМПЛЕМЕНТУЄТЬСЯ. Пізніше очікується офіційний текст, тому виклад може бути не буквальним.

В цілому підсумок переговорів для України дає підстави для стриманого оптимізму.

Однак не слід забувати, що «диявол ховається в деталях»», - сказав архієпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря).

Також Владика Євстратій процитував слова грекомовного видання: «Вселенський Патріарх проінформував російського Патріарха про те, що рішення про проголошення Української Автокефальної Церкви прийняте» - пише грекомовне видання Оrthodoxia.info, яке підтримує позицію Вселенського Патріарха.

Заголовок новини можна перекласти як «Жереб (гральні кості) кинуто! Україна отримує автокефалію».

«Вселенський Патріарх роз'яснив російській делегації, що рішення було прийнято, і що вже ведуться відповідні процеси» – зазаначає речник УПЦ КП.

«Ніхто не хоче, щоб створити ще один розкол, але хочуть єднання в Церкві» - сказав митрополит Еммануїл на питання Оrthodoxia.info щодо заяв російських представників, нібито створиться розкол. «Вселенський Патріархат не загрожує нікому і не сприймає чиїсь погрози» - додав він.

Владика проінформував, що поки що ніякої заяви з боку російської сторони немає.

"Однак надходить більше інсайдерської інформації. Зокрема, що Московський патріарх пропонував провести міжнародну конференцію з питання української автокефалії, де б сторони виклали свої аргументи та історичні документи. Цю пропозицію можна взяти на озброєння - ПІСЛЯ проголошення Томосу провести таку конференцію, щоб спонукати МП визнати автокефалію" – сказав архієпископ.

Підсумовуючи, архієпископ Євстратій висловив припущення щодо кадрових змін у РПЦ: "Також обізнані з «внутрішньою кухнею» МП спостергіачі очікують, що провальні за підсумками переговори у Стамбулі можуть привести до кадрових рішень - патріарх спробує перекласти свою відповідальність на тих, хто безпосередньо займався «українським питанням» протягом попередніх років".

За матеріалами сторінки у фейсбуці архієпископа Євстратія та РІСУ



Теги:переговори на Фанарі, московський патріарх, автокефалія, архієпископ Євстратій


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Про томос всі замовкли.
Мабуть Кирило свого добився.
avatar