реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Україна має достатньо газу для України

Україна має газу майже стільки ж, як увесь Європейський Союз. Не дивуйтеся. Адже наша держава дійсно дуже багата природним газом. За його запасами ми посідаємо 2 місце у Європі (після Норвегії) і 24 позицію в світі.
За останніми даними, розвідані запаси складають 1104 мільярди м³.

Але ж чому ми тоді його постійно імпортуємо? Спитаєте ви.

Причина цьому — надзвичайно низькі обсяги видобутку. Україна видобуває лише 1,7% від своїх розвіданих запасів у рік. Для порівняння, в середньому в Європейському Союзі видобувають 9% від запасів, а в Норвегії - 6,7%.
1,7% від українських запасів це лише трохи більше 19 мільярдів м³, що не вистачає навіть для покриття внутрішніх потреб у 26 млрд м³.

Чому Україна просто не збільшить видобуток газу і не забезпечить свою енергетичну незалежність, ще й відкривши можливості для експорту?

Справа в тому, що інвестувати в українську газовидобувну галузь вкрай невигідно. Ми вже не раз говорили, що в Україні на разі одна з найвищих рент на газ в Європі та у світі - 29%, що більше ніж у 2 рази перевищує показники ЄС, та аж в 73 рази показник Польщі. А пропозиції Гетьманцевих підвищити ренту до 69% і взагалі поза межею реальності. Крім того, додайте сюди ПДВ, інші податки, урядовий тиск на бізнес. Ніякий тверезо мислячий інвестор не прийде в Україну поки в нас не буде прийнято перепони для бізнесу та інвестицій, поки уряд не перестане вставляти їм палки в колеса.

Тільки уявіть, скільки наша країна може заробити тільки в одній цій галузі.

Зараз 1000 м³ газу у Європі коштує $870, тобто, мали б ми такий рівень видобутку як у Норвегії — то на його імпорті зекономили б $5,5 млрд, а в додачу до цього могли б заробити $41 мільярд. Разом це чверть ВВП України!
Ми втрачаємо не тільки свої газовидобувні можливості. Кожен день бюджетоцентристської політики уряду забирає з різних сфер і галузей нашої економіки десятки мільярдів доларів, які українці могли б заробити, якби не урядовий тиск на бізнес.

Світлана КОРНІЙЧЕНКО



Теги:Світлана Корнійченко, Україна - ЄС, український газ, видобуток газу


Читайте також



Коментарі (0)
avatar