реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Участь податківців у загальнодержавному євроінтеграційному процесі

У рамках Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС на виконання Програми інтеграції України до Європейського Союзу та Плану дій Україна – ЄС, починаючи з 2004 року триває процес реформування податкової служби України у структуру європейського зразка.
За ходом цього процесу відповідно до проекту «Програма модернізації державної податкової служби України» постійно здійснюється контроль з боку Наглядової Ради, члени якої збираються двічі на рік.
Найголовнішим на даний час є питання, пов’язане з прийняттям Податкового кодексу, адже ухвалення цього документа є елементом реалізації податкових реформ в Україні. Взагалі ж Податковий кодекс потрібен як ніколи всім – і податківцям, і платникам податків, і пересічним громадянам.
Оскільки Україна задекларувала євроінтеграційний шлях розвитку, то фіскальний тиск на бізнес не повинен перевищувати податкове навантаження, яке існує у світі. Наприклад, за даними фахівців НДФІ «Академія фінансового управління» у європейських країнах цей показник перебуває на рівні 33 – 34 % ВВП, а в розвинутих державах досягає 40 %.
Також увага податківців приділяється відшкодуванню ПДВ, протидії мінімізації доходів та виявленню схем ухилення від оподаткування з метою забезпечення надходження до бюджетів податків і зборів своєчасно та в повному обсязі.
На даний час працівниками ДПІ у м. Чернігові проводиться серйозна робота по операції під назвою «Бюджет», метою якої є залучення до здійснення розрахунків з державою мінімізаторів податкових зобов’язань. Адже досить часто задля ухилення від сплати податків підприємства реального сектору економіки використовують злочинні схеми, які дають змогу це зробити, наприклад, так звані „податкові ями” – фірми, що створюються спеціально для одноразового чи багаторазового шахрайства. Вони реєструються на імена осіб, які втратили паспорти, перебувають у місцях позбавлення волі чи психіатричних лікарнях. Зазвичай, відслідковуючи контрагентів по всьому ланцюгу посередників – а це, як правило, не одна фірма – між реалізатором і кінцевим споживачем, виявляються транзитні фірми та докази здійснення безтоварних операцій.
Операція «Бюджет» дає можливість у режимі он-лайн отримувати дані про те, хто з підприємств реального сектора економіки користується подібними схемами. Розкриваючи їх, працівники податкової інспекції та податкової міліції попереджують спроби незаконного відшкодування ПДВ.
Своєчасному виявленню безпідставно заявлених сум до відшкодування з бюджету ПДВ, запобіганню мінімізації податкових зобов’язань, прискоренню здійснення податковими органами перевірки достовірності даних податкових декларацій сприяє впровадження подання податкової звітності засобами телекомунікаційного зв’язку, що також передбачено проектом Податкового кодексу України та є невід’ємною складовою євроінтеграційного процесу.
Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові



Теги:податкова, Європа, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar