реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У Сосницькій громаді планують закрити три школи

У Сосницькій громаді продовжується процес закриття закладів загальної середньої освіти. Про це повідомляє сайт громади.

У Хлоп'яницькій, Вільшанській та Конятинській школах останні роки спостерігається динаміка на зменшення кількості учнів.

Станом на 1 вересня 2023 року у Хлоп'яницькій школі до 1 класу пішов лише 1 учень. На сьогодні тут функціонує лише 3 повних класи. Загальна кількість – 28 учнів. У Вільшанській до 1 класу пішов 1 учень і лише 2 повних класи. Загальна кількість – 26 учнів. У Конятинській до 1 класу пішло 4 учнів і теж 2 повних класи. Загальна кількість – 29 учнів.

Починаючи з 2022 року, значно зменшується кількість першокласників у зв’язку з складною демографічною ситуацією. Поступове зменшення учнів, що йтимуть до першого класу призведе до того, що перших класів у кількості 5 та більше учнів не буде. Задекларований принцип Нової української школи – забезпечення всім здобувачам освіти рівного доступу до якісної освіти незалежно від їхнього місця проживання з визначенням необхідності підвищення ефективності мережі закладів загальної середньої освіти, не буде забезпечено.
На сьогодні здобувачі освіти Хлоп'яницької, Вільшанської та Конятинської шкіл не охоплені позашкільною роботою: гурткова робота в закладах не ведеться, а також у навчальному плані не передбачені додаткові години варіативної складової навчального плану через застосування індивідуальних планів для кожного учня (а це лише 5-8 годин), які знаходяться на педагогічному патронажі, або навчаються як група учнів.

Крім того, у закладі відсутні спеціалісти з історії, географії, хімії, музичного та образотворчого мистецтва. Частину цих предметів викладають нефахівці. Також у штатному розписі цих закладів освіти не передбачаються такі посади: заступника директора, педагога-організатора, секретаря, практичного психолога, бібліотекаря – а все це впливає на якість освіти.

Середня кількість учнів в одному класі цих закладів становить 3 учня, що призводить до значних фінансових витрат на навчання одного учня. Оптимальною кількістю для організації освітнього процесу є не менше ніж 14 осіб. Тому заклади освіти доводиться дофінансовувати за рахунок коштів інших закладів освіти Сосницької громади та за рахунок місцевого бюджету.

З 01 вересня 2024 року, після проведення оптимізації учні будуть забезпечені підвезенням до інших шкіл: 28 учнів Хлоп'яницької школи – до Чорнотицької, 26 учнів Вільшанської школи – до Волинківської, 29 учнів Конятинської школи – до Спаської.

У цих закладах школярі здобуватимуть освіту у повних класах. В учнів з’явиться більше можливостей для реалізації здібностей, участі в різноманітних заходах та інше.

Для врахування думки жителів Сосницької громади, щодо оптимізації закладів освіти, будуть проведені громадські слухання:

17 лютого о 10:00 – у Хлоп’яницькій школі;
17 лютого о 14:00 – у Вільшанській школі;
18 лютого о 10:00 – у Конятинській школі.



Теги:закриття шкіл, Конятин, Хлоп'яники, Вільшана, Сосницька громада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar