реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Прилуках зруйнували унікальну мозаїку

У Прилуках бульдозером знесли унікальну мозаїку, не попереджаючи про це ні містян, ні її автора — Семена Кантура.

Втрата мистецької спадщини.
Днями у Прилуках знищили унікальну мозаїку. Це був один з небагатьох арт-об’єктів у місті. Його створив місцевий скульптор Семен Кантур. Мозаїку демонтували без попередження і будь-яких громадських обговорень. Жодної реакції від міської влади не було і після її демонтажу.

Як з’явився твір

На вентиляційній шахті біля будівлі колишнього кінотеатру «Перемога» кілька десятиріч тому створили унікальну мозаїку. Автор арт-об’єкта — місцевий скульптор Семен Кантур. Серед його робіт також пам’ятник Мономаху на валу.

Розроблення проекту мозаїки зайняло у Семена Тихоновича місяць, а її створення — два. Допомагав йому у цьому тогочасний головний архітектор міста Павло Бережний.

Містечковий «благоустрій»

Кілька років прилучани обурювалися, що біля маркету АТБ, що розміщений у колишньому кінотеатрі «Перемога», необлаштована територія. Там не було паркувальної зони, розбитими стояли асфальт та східці. Виконком Прилуцької міської ради затвердив схему благоустрою. Але там було декілька пунктів, які викликали негативний резонанс у місті. Наприклад, спилювання дерев.

У відповідь владі не знайшли нічого кращого — і знесли мозаїку бульдозером кілька днів тому, не попереджаючи про це ні містян, ні її автора. Це спричинило серед прилучан велике обурення. У соцмережах вони активно обговорюють знищення пам’ятки.

Сам Семен Кантур каже, що його мали б попередити. Або обговорити з ним пошук виходів з ситуації, щоб зберегти об’єкт. Він готовий до діалогу, але цього не сталося:

— Зазвичай робиться опис, фото для архіву. Мало кому спаде на думку щось знести просто так: оце мені тут заважає, потрібно прибрати. До мене ніхто не приходив та не звертався. Хоча мене шукати ніде не потрібно: я пенсіонер, усі знають, де я живу. Коли щось потрібно було, то приходили, телефонували і зверталися, а зараз ось так вийшло...

Подальша доля об’єкта

Семен Кантур звертатися до міськради або менеджменту АТБ самотужки не збирається. Натомість він чекає від того, хто віддавав наказ знести об’єкт, аргументації. А потім готовий прийти до міськради та донести свою позицію.

Відкритим залишається питання, чи були взагалі документи на демонтаж мозаїки. Але представники міської ради поки що ситуацію не коментують.

Софія КОЛЬЧЕНКО, "Голос України"



Теги:Європа, Семен Кантур, АТБ, Прилуки, Прилуцька міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar