реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

У Прилуках московському патріархату не місце

Прилучани просять міського голову й депутатів призупинити діяльність УПЦ московського патріархату. Із цією метою 21 липня на сайті міської ради навіть було зареєстровано відповідну петицію. Її автором є Антон Онищенко.

Текст петиції говорить: «З огляду, яку підтримку російській армії надають представники московського патріархату, вимагаю заборонити діяльність московського патріархату в м. Прилуки та Прилуцькому районі з метою забезпечення безпеки та стабільної ситуації в даних територіальних громадах».

Відповідно до Закону України «Про звернення громадян» петиція, адресована міській раді, розглядається за умови збору на її підтримку 100 підписів громадян протягом 90 днів із дня оприлюднення. Варто зазначити, що петиція, яка в установлений строк не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, після завершення строку збору підписів розглядається вже, як колективне звернення громадян, про що повідомляється автору (ініціатору) петиції.

Що ж стосується нашої петиції, то вже за кілька днів потрібна кількість голосів була набрана. Наразі це більше 150 зі 100 можливих голосів.

Зазначимо, що з початком повномасштабної війни росії проти України значно збільшилася кількість релігійних громад, які вирішили приєднатися до Православної Церкви України.До прикладу, на Чернігівщині таких церков 16, серед них лише 2 в Прилуцькому районі – Церква Святої Трійці в смт Мала Дівиця та Церква Успіння Пресвятої Богородиці в смт Линовиця. (А церква у селі Малківка? - ред.)

Так уже, як то кажуть, «історично» склалося, що в Україні офіційно діє структурний підрозділ російської православної церкви – Українська православна церква московського патріархату (УПЦ МП). Усі роки незалежності, а особливо з 2014 року, від початку російської агресії проти України, УПЦ МП неодноразово неприховано виявляла свою антиукраїнську та антидержавну позицію, а служителі московського патріархату впродовж останніх років порушували принципи суверенітету Української держави.

Так само під прикриттям керівництва УПЦ МП відбувалася анексія Автономної Республіки Крим, а на Донбасі, у культових спорудах УПЦ МП, переховувались російські озброєні бойовики та диверсійно-розвідувальні групи, які захоплювали наші території та вбивали українців. Непоодинокими є факти, коли священники Української православної церкви московського патріархату відмовлялися відспівувати загиблих в зоні проведення АТО/ООС українських військовослужбовців, які захищали територіальну цілісність України, самі ж служителі УПЦ МП і досі регулярно публічно називають дії наших воїнів щодо захисту України від агресора «братовбивством».
Крім того, непоодинокими є випадки залучення російською федерацією Української православної церкви МП до дискредитації української влади на міжнародній арені, нагнітання міжконфесійної напруги та протидії утвердженню автокефалії українського православ’я.

До того ж, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року керівництво УПЦ МП ухиляється публічно висловлюватися на теми, пов’язані з війною, а їхня риторика щодо російського президента, російської церкви та її очільника є незмінно поміркованою.

Доходить до того, що під час служб священнослужителі продовжують нав’язувати парафіянам наративи агресора та згадувати предстоятеля РПЦ, який не те, що не засудив російське вторгнення в Україну, а й далі підтримує путінський режим і благословляє збройні сили рф на фізичне знищення українців.

Ці та інші факти є переконливим свідченням того, що діяльність Української православної церкви московського патріархату підриває територіальну цілісність, соборність і державність України, спрямована на підтримку геноциду українського народу й несе пряму загрозу життю, здоров’ю, безпеці, честі та гідності українців.
Тому цілком зрозуміло, що прилучани вважають неприпустимим подальше існування та діяльність УПЦ МП у нашому рідному місті зокрема та закликають місцеву владу законодавчо заборонити діяльність Української православної церкви як структурного підрозділу російської православної церкви (РПЦ) та релігійних організацій, які є частиною РПЦ за проведення колабораційної та здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором – російською федерацією.

Попри те, що необхідна кількість голосів для розгляду петиції вже набрана, пропонуємо все-таки не ігнорувати даного питання й підписатися під нею, щоб наглядно показати місцевій владі, яка кількість містян проти функціонування церков московського патріархату в Прилуцькій громаді.

Пам’ятайте – це наша територія і попи, що підтримують сторону ворога та направляють його зброю на нас, не повинні існувати!!!

"Град Прилуки"



Теги:московський патріархат, перехід парафій, Прилуки, Прилуцька міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar