реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

У Ніжині вшанували світового мореплавця

11 квітня ніжинська влада на чолі з виконувачем обов’язків міського голова Олегом Кірсановим урочисто з нагоди 240- річчя відомого мореплавця Ю. Лисянського поклала квіти до його пам’ятника у сквері, який носить його ім’я.

Перед присутніми виступив виконувач обов’язків мера м. Ніжина Олег Кірсанов: «Ю. Лисянський уславив Ніжинську землю й навічно закарбував своє ім’я в історію міста та світового мореплавства, саме такі особистості повинні бути прикладом наслідування для підростаючого покоління».

Основні заходи по вшануванню відомого мореплавця Ю. Лисянського відбудуться 24 липня 2013 року, на цей захід буде запрошено високих гостей та обласне керівництво. Саме до цього часу Ніжинська міська влада планує завершити капітальну реканструкцію скверу імені Ю. Лисянського.

Історична довідка: Юрій Федорович Лисянський народився 2 серпня 1773 р. в м. Ніжині у родині протоієрея. Місто Ніжин у той період був торгівельною столицею Лівобережної України, славився ярмарками та неповторними різносолами візантійської кухні, яка була завезена до м. Ніжина з Греції.
I.Ф. Крузенштерн та Ю.Ф. Лисянський першими здійснили навколосвітнє плавання, їм належить ряд географічних відкриттів, основоположні внески у розвиток картографії, океанографії, етнографії та інші науки.
Іменем Ю. Лисянського названа затока, протока, річка, мис, півострови та підводна гора у Тихому океані.

Максим БАГРІНЦЕВ, депутат Ніжинської міської ради




Теги:Ніжин, Юрій ЛИСЯНСЬКИЙ, міська рада, мореплавці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar