реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У місті, спаленому фашистами, відкрили експозицію про боротьбу з рашистами

У Корюківському історичному музеї відкрито велику оновлену експозицію землякам – сучасним захисникам України, які на Сході країни з честю боронять Вітчизну від неоголошеної російської агресії. Знаково, що її підготовка завершена до 24-ї річниці незалежності України.

Центральне місце експозиції займають матеріали про загиблих земляків – героїв, які захищали нашу країну в лавах Збройних сил і Міністерства внутрішніх справ:

БАДУНЕНКА Сергія Івановича (*15 січня 1988 – †30 квітня 2015), народився року у селі Охрамієвичі Корюківського району;
ГИРИЧА Віталія Анатолійовича (*21 червня 1978 – †14 лютого 2015), народився у м. Корюківка;
ЛУЩИКА Миколи Григоровича (*22 травня 1976 – †22 серпня 2014), народився в селі Тютюнниця Корюківського району, Указом Президента України № 270/2015 від 15 травня 2015 року «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно);
НАУМЕНКА Олега Геннадійовича (*4 лютого 1989 – †16 лютого 2015), народився у селищі Холми Корюківського району, Указом Президента України № 316 від 8 червня 2015 року «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно);
ПОНОМАРЕНКА Миколи Миколайовича (*13 травня 1981 – †31 січня 2015), народився 1981 року у місті Корюківка.

У ній широко представлені світлини, документи, нагороди, речі живих і загиблих фронтовиків та інші матеріальні предмети – артефакти сучасної оборонної війни України з російським агресором, які родини загиблих захисників, фронтовики – учасники АТО, що повернулися з війни, волонтери району, районний військовий комісаріат і районний відділ міліції, пошуковці гуманітарної місії «Евакуації-200» («Чорний тюльпан») передали Корюківському історичному музею.

Людмила Бабич, директор музею, представляючи під час відкриття нову експозицію «Корюківчани – учасники подій на Сході України (АТО)», наголосила: «Майже 400 воїнів-корюківчан знаходяться у лавах Збройних сил України. Вони залишили свої домівки і нашу квітучу Чернігівську землю, щоб захищати Україну, її волю, її незалежність. Багато наших чоловіків пішли на війну добровольцями. Їм болить те, що розривають на шматки нашу землю, і ми віримо, що вони відстоять цілісність нашої держави, її волю і мир. Нам є що захищати, нам є що берегти! І цей святий обов’язок виконують воїни незалежної України».

Перед учасниками заходу, серед яких були і рідні загиблих героїв, виступили Віктор Чернуха, голова Корюківської районної ради; Олександр Кошовий, заступник Корюківського районного військового комісара; Сергій Таран, начальник Корюківського райвідділу УМВС України в Чернігівській області; Сергій Милейко, голова Спілки воїнів АТО Корюківського району; отець Тарасій, благочинний Корюківського району УПЦ Київського патріархату; отець Олександр, благочинний Корюківського району УПЦ Московського патріархату; Ольга Кияшко, волонтер, яка представляла на заході своїх соратників у районі; Катерина Яківна Пененко, мати військовослужбовця танкової бригади

Окрему увагу привернув окремий розділ експозиції, створений з речей, представлених Олександром Сотником. Цей військовослужбовець впродовж 7 місяців воював снайпером проти російського агресора, зараз служить у Корюківському райвійськкоматі і рветься повернутися на фронт. Він надав не тільки власні речі (літній і зимовий маскхалати тощо), а також і ворожого снайпера з Ростова-на-Дону, якого знешкодив після дводобового полювання.

Символічно, на одну із стін експозиційного залу закриває маскувальна сітка, як зразок тих, що корюківські волонтери власноруч плетуть для українських захисників, з дитячими малюнками, що юна генерація району регулярно відправляє фронтовикам на Схід країни.

Сергій БУТКО, представник Інституту національної пам'яті



Теги:українські воїни, АТО, російсько- українська війна, інститут національної пам'яті, Корюківка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar