реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

У базарному молоці - мастит і сода

У Мені проведено контрольну закупівлю молока на стихійному ринку біля Троїцького базару. Закупку організував заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії Менського районного управління головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Олександр Іванович Белашко. Про це розповідає сайт Менщина

Придбали по пляшці молока у двох продавчинь (з Мени та Дягови).

Спочатку в Державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ПП “Мена” “Троїцький ринок” зробили попередній “швидкий” аналіз молока. Перевіряли такі показники: мастит, наявність соди та води, кислотність, жирність, густина та білок. Також пляшки обстежували візуально на чистоту.

Перша ж перевірка показала непридатність молока до вживання. Після обробки реактивом молоко з обох пляшок загусло до стану киселю. Ветсанексперт Світлана підсумувала: “Мастит”.

Мастит – це хвороба коров’ячого вим’я від застуди чи після отелення. Молоко, отримане від хворих корів не рекомендують вживати, бо воно містить шкідливі для організму речовини.

Аналіз менського молока на наявність соди був у нормі, а от дягівське при перевірці зафарбувалось у малиновий колір, тобто аналіз показав наявність соди.

Сода – консервант, тож дехто додає її в молоко з метою збільшення терміну його зберігання. У чистому вигляді сода не несе шкоди здоров’ю, але в молоці міститися білки. Вступаючи з ними в реакцію сода утворює отруту – аміак.

Також в пляшці з Дягови виявили рештки бруду, менська була чистою.

Аналізи на жирність, кислотність, густину та вміст води були в нормі в обох пляшках.

За декілька днів ми матимемо результати більш складних аналізів цього молока: на стафілококи, групи кишкових паличок та вміст антибіотиків.

Зазначимо, що на офіційному базарі продавці молока зобов’язані перевіряти його в лабораторії. Коштує така перевірка – 4 гривні.



Теги:мастит, мена, Дягова, аналіз молока


Читайте також



Коментарі (0)
avatar