реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У Чистий четвер Верховна Рада ухвалила закон про мову

Народні депутати прийняли у другому читанні та в цілому «мовний» закон, після двох місяців роботи над документом.

Проект Закону про забезпечення функціонування української мови як державної № 5670-д під час пленарного засідання ВРУ, яке транслює телеканал ZIK, підтримали 278 обранців.

Голова ВРУ Андрій Парубій, відкриваючи ранкове засідання, звернув увагу на символізм дня, коли відбувається голосування Закону про українську мову – Чистий четвер. Так, три роки тому, так само у Чистий четвер, було ухвалено закон про «декомунізацію». Андрій Парубій нагадав, як у Раді ухвалювали «закон Колесніченка-Ківалова» за участю бойовиків, «ламаючи» зал, тоді у суспільстві панував розпач через неможливість захистити українську мову. Спікер закликав парламентарів у залі відкласти політичні протиріччя та ухвалити історичне рішення – Закон про мову.

Андрій Парубій зауважив, що Президент України Петро Порошенко підтвердив готовність підписати Закон про мову.

Голова парламентського Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький нагадав про те, що РФ на окупованому Донбасі почала роздавати російські паспорти під приводом «підтримки російськомовного населення».

«Якщо ми не приймемо сьогодні цей закон, через декілька років російські паспорти будуть всюди по Україні, а ті, хто спілкується українською, будуть у Росії, у таборах і в’язницях», – заявив Микола Княжицький.

Голова Комітету озвучив перелік поправок, до голосування, за які має повернутися Рада. Депутати повернулись до поправок 270 голосами, 277 обранців підтримали їх.

За законопроект у другому читанні та у цілому проголосували 278 депутатів.

Після голосування у залі усі спільно виконали Державний Гімн України.

Додамо, сьогодні у сесійній залі були присутні військові, представники інтелігенції – письменники, дисиденти, третій Президент України Віктор Ющенко. Після завершення голосування Голова ВРУ подякував їм за підтримку. ЗІК

Проти Закону виступали і голосували московські слуги з "Опозиційного блоку" та групи "Відродження". Пооти була і команда переможця виборів Зєлєского - зокрема, його радник Разумков (бо сам Зєлєнскій майже нічого не озвучує)...
Фактично цей Закон є останньою дією Президента Петра Порошенка...



Теги:закон про мову, Андрій Парубій, Опозиційний блок, перемога Зеленського


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Приймали не дуже "чисто" і дали привід для відміни закону.
avatar