реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

У Чернігові вшанували пам'ять Бенедикта Багушевича

17 квітня, представники білоруської громади Чернігова, що діє під керівництвом Галини Ворожбит, вшанували пам'ять білоруського поета Бенедикта Багушевича. Зустріч білоруської громади пройшла у приміщенні «Арт-клуба».
Благословив початок зібрання о. Євген Орда, а про поета всім присутнім розповіла Діана Москвічова:
« Багушевіч, Францішак Бенядзікт (псевданіми: Мацей Бурячок, Симон Рэўка з-пад Барисава). Народився 21 березня 1840 – помер 27 квітня 1900. Білоруський поет, один із початківців нової білоруської літератури.
Народився на фільварку Амбари Віленського повіту Віленської губернії. Учасник повстання 1863-1864 років. Після розгрому повстання виїхав з Білорусії. Жив на Україні. Навчався у Ніжинському юридичному ліцеї. Працював у Конотопі адвокатом - захисником прав селянства. Після амністії для всіх учасників повстання, приуроченої до сходження на трон Олександра III, переїхав з родиною у Вільно. Працював в адвокатській конторі, писав статті в журнал «Край» по-польськи. Після звільнення жив у Кушлянах (тепер Сморгонський район), де і помер. Похований у селі Жупрани Ошмянського району.

Починав критичного реалізму в білоруській літературі. Його творчість тісно пов'язане з білоруським фольклором. Видав дві збірки поезій «Дудка беларуская» та «Смык Беларускі» в Австро-Угорщины. В основу мови творів покладено північно-західний діалект білоруської мови.
З надрукованих творів Багушевича важливими є дві збірки поезій: «Дудка білоруска» (Краків, 1891, було 5 видань) і «Смик Беларускі» (Познань, 1894, було 4 видання)».

Минулого року чернігівське об’єднання білорусів отримало грамоту від посольства республіки Білорусь в України, як одне з найдієвіших, а дует «Сябровки» отримав визнання і на міждержавному рівні.
До речі, посольство передало чернігівським білорусам для виступу три комплекти народного одягу. Під час зустрічі, за столом, лунали білоруські пісні та вірші, спогади про Білорусь. Ділилися планами на майбутнє.
Олександр ЯСЕНЧУК







Теги:Чернігів. Є.Орда, білоруси, Поезія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar