реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

У Чернігові незаконно відкликали сотні «двійників» при формуванні у дільничних комісій

У Чернігові провладна більшість окружної виборчої комісії № 205 на чолі з головою, комуністом В.Солдатовим продовжує брутально порушувати Закон України «Про вибори народних депутатів».

В Окремій думці до протоколу № 6 засідання ОВК № 205 від 21-22 вересня 2012 року член цієї комісії від Української народної партії Сергій Соломаха змушений констатувати наступні грубі порушення.
Відповідно частини п’ятої статті 28 та пункту 4 частини сьомої статті 36 Закону України «Про вибори народних депутатів» жеребкування щодо визначення кандидатур до складу дільничних комісій проводиться ОВК не пізніш як на третій день після закінчення строку внесення подань, тобто до 21 вересня 2012 року включно. При цьому член виборчої комісії має право безперешкодно знайомитися з цими поданнями.
С. Соломаха вважає, що жеребкування щодо визначення кандидатур до складу ДВК, яке розпочалося після 24 години 21 вересня 2012 року, а опрацювання - жеребкування після 11 години 22 вересня, здійснено з порушенням термінів, визначених законом.
Член ОВК від УНП оцінив такими, що не відповідають дійсності, ствердження голови ОВК № 205 Солдатова В.В. про те, що затримка з початком жеребкуванням викликана виключно через начебто так зване «завісаніє» системи «Вибори». Про це комісією було складено навіть відповідний АКТ.
З цим не погодився С.Соломаха, який вважає, що затримка з жеребкуванням, викликана іншою причиною: підготовкою і спробою реалізації у системі «Вибори», прийнятої ОВК №205 Постанови №14 від 21 вересня 2012 року.

Цією постановою, у не передбачений законодавством спосіб, а саме: на підставі «відкликання кандидатури суб’єктом подання»(!?) та «відкликання особою заяви про згоду на участь у роботі комісії»(!?) було на 83 виборчих дільницях відхилено аж 858 «двійників» від 31 суб’єкта подання. При цьому 27 з них – це подання, що були внесені до ОВК 18 вересня 2012 року з 18 год. 35 хв. до 23 год. 34 хв, і були 19 вересня о 0 год. 20 хв. одноосібно опечатані В. Солдатовим. Останній, не зважаючи на письмове звернення, дозволив оглянути ці подання лише після закінчення жеребкування і формування складу ДВК.

При огляді першого ж цих з подань від «Партії Народний порядок» було виявлено численні порушення в оформленні заяв на згоду у роботі комісії. Після чого провладна більшість перешкодила представнику від УНП ознайомитись з іншими поданнями.

Аналогічна ситуація склалася з сотнями «двійників» і під час формування складу ДВК на виборчому окрузі № 206, до складу якого входить Новозаводський район міста. Там провладна більшість діяла за цим же сценарієм.

Автор Окремої думки констатує, що перешкоджання у ознайомленні з вище згаданими поданнями членам ОВК є грубим порушенням статей 13 і 36 Закону щодо публічності і відкритості виборчого процесу у діяльності виборчих комісій.

Чернігівська прес-служба «Нашої України»





Коментарі (0)
avatar