реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У Батурині через 305 років московської різанини перепоховано останки українців

13 листопада 2013 року у Батурині Бахмацького району Чернігівської області відзначено 305-ті роковини трагедії знищення московськими військами цього міста разом із мешканцями та загибелі захисників гетьманської столиці.
Організатор меморіального заходу: Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця».


У вшануванні пам’яті загиблих взяли участь: Володимир Кривошея, перший заступник директора Українського інституту національної пам’яті, доктор історичних наук, професор, який очолив делегацію Інституту; Микола Миронець, голова Бахмацької райдержадміністрації; Володимир Сорока, заступник голови Бахмацької районної ради; Батуринський міський голова Анатолій Городенко; Марта Коломієць, голова Міжнародної програми ім. Фулбрайта в Україні; Микола Кочерга, меценат, уродженець Батурина (м. Чикаго, США); Любов Лисенко, голова благодійного фонду «Світанок»; делегація Ніжинської міської ради; старший науковий співробітник Центру пам’яткознавства Національної академії наук України Сергій Зозуля; делегація Інституту історії, етнології і правознавства Чернігівського національного педагогічного університету ім.Т. Г. Шевченка на чолі з Юрієм Ситим; делегація с. Дубовичі Кролевецького району Сумської області на чолі з сільським головою Світланою Луцишин; представники різних регіонів України, козацькі громадські організації з Ромен та Конотопа Сумської області, учнівська молодь, інтелігенція міста.

Заходи Дня пам’яті Батурина розпочалися панахидою у Воскресенській церкві-усипальниці К. Розумовського, яку провів настоятель Воскресенської парафії митрофорний протоієрей отець Георгій.

На Цитаделі Батуринської фортеці біля пам’ятника жертвам Батуринської трагедії 1708 року захід продовжився заупокійною молитвою священиків -- настоятеля Батуринської Свято-Покровської церкви митрофорного протоієрея отця Романа, отця Павла (м. Конотоп Сумської області), отця Мирона (м. Чикаго, США).

Після урочистого звучання Державного гімну України, учасники заходу поклали квіти до підніжжя пам'ятника. З короткою науковою довідкою виступила співробітник відділу «Цитадель» Наталія Цапко, яка розповіла про трагедію Гетьманської столиці, яка трапилася 2 (13) листопада 1708 року.

Під час меморіального мітингу виступили голова Бахмацької райдержадміністрації Микола Миронець; заступник голови Бахмацької районної ради
Володимир Сорока; Батуринський міський голова Анатолій Городенко; меценат Микола Кочерга; представники козацьких організацій.

Під час виступу на мітингу-реквіємі Володимир Кривошея, перший заступник директора Українського інституту національної пам’яті, нагадав, що у 17 столітті Батурин за кількістю млинів і вуликів з розрахунку на кількість населення випереджав усі міста України, в тому числу Київ і Чернігів.

Він наголосив, що в історії народів завжди трапляються тріумфи і трагедії. Тріумф полягає у тому, про минуле пам’ятають і зібралися біля пам’ятника жертвам Батуринської трагедії 1708 року 10-те, 11-те і 12-те покоління нащадків загиблих у ті страшні дні. Підтвердженням цього і є відродження сучасного Батурина, громада якого разом з усією Україною зберігає історію про героїчних предків.

Співробітник відділу «Цитадель» заповіднику Марина Хармак прочитала уривок з поеми-містерії Тараса Шевченка «Великий льох», яка була написана Кобзарем в 1845році, під враженням відвідувань Батурина у травні 1843 року.

Мітинг-реквієм завершився виступом сліпого кобзаря Олександра Тріуса з міста Ромни.

Хресною ходою пройшли учасники до церкви Воскресіння Господнього, де відбувся чин перепоховання останків людей – жертв трагедії, виявлених під час роботи археологічної експедиції на території Батурина в 2009–2010 років. Дослідження проводяться на виконання обласної програми, яка розроблена та затверджена за ініціативи голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка. Генеральний директор заповідника Наталія Реброва розповіла присутнім про традицію перепоховань на Цитаделі Батуринської фортеці.

У Гетьманському будинку на території Цитаделі Любов Кияшко, заступник генерального директора з наукової роботи заповідника, оголосила результати Х туру щорічної акції «Подаруй Батуринському заповіднику експонат», а Ірина Матущак, головний зберігач фондів заповідника, презентувала виставку творів нашого земляка, народного художника України Сергія Нечипоренка «І вишите моє життя на ньому...».

Перший заступник директора Українського інституту національної пам’яті Володимир Кривошея ознайомився з об’єктами та експозиціями заповідника, дав інтерв’ю журналісту Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії. Він разом із генеральним директором заповідника Наталією Ребровою та заступником генерального директора з наукової роботи Любов’ю Кияшко обговорив плани реалізації спільних наукових проектів.

Сергій БУТКО,
Український інститут національної пам’яті






Теги:Великий льох, Україна - Росія, Батурин, УІНП


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Чим росіяни відрізняються від українців?
Росіяни відзначають лише перемоги, ні звуком не згадуючи про те, наприклад, як татари, ляхи, французи, німці палили та нищили Москву.  Росіяни вбивають в свій менталітет переможний імперський дух, віру в свою могутність і право микати іншими народами. 
Українці ж виставляють світу на показ та відзначають лише трагедії та поразки, навіть визволення Києва, чи Перемогу над Німеччиною відзначаємо в траурі та скорботі. Вбиваємо в  менталітет що всю нашу історію нас гнобили, били, нищили, голодом морили і ніяких перемог та здобутків у нас не було. 
Івана Степановича відзначаємо і шануємо за поразку, за те, що він надумав та не зміг зробити. Замовчуючи, що Іван Степанович до цього більше двох десятиліть життями та кістками десятків тисяч козаків розширяв та кріпив російську державу, кріпив ту міць, що привела до батуринської, полтавської трагедій, до знищення автономії і трьохсотлітнього рабства .
avatar