реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Творчість дарує шанс

8 листопада 2016 року у приміщенні Чернігівської міської ради відбулася прес-конференція провідних громадських організацій міста з приводу проведення першої масштабної благодійної мистецької акції "Творчість дарує шанс".

Як зазначила Світлана Федорова, керівник Чернігівського Міського об'єднання інвалідів "Шанс": "Завдання акції - збір коштів на благодійному аукціоні для придбання автобуса з підйомником, який забезпечить свободу пересування інвалідам. Наша організація 16 років стикається щоденно з ключовою проблемою - відсутність у родин коштів на таксі для візочника (комерційна вартість 1 поїздки в два напрямки 120 гривень).

У місті діє програма "Соціальне таксі", щоб інвалід зміг дістатися, наприклад, лікарні, але це звичайна маршрутка, всього одна, всього на 7 місць не пристосована для людей на візках , а таких у нас місті 2841 особа!!! Зрозуміло, що таке таксі працює у дуже перевантаженому режимі, всіх потреб осіб з інвалідністю задовольнити воно не може. Така людина, якщо хоче отримати освіту, здійснювати покупки, відвідати перукарню, творчий гурток, концерт, театральну постановку чи екскурсію, потрапляє у категорію тих, хто прагне "розкоші". Час гуртом вирішити цю проблему.

Орієнтовна вартість нового такого автомобіля надійного європейського виробника складає 70 тис. євро. І, звичайно, ми б хотіли отримати найкраще для забезпечення зручного та надійного пересування осіб з інвалідністю містом в своїх потребах. Ми маємо впевненість, що ця проблема не залишить байдужими мешканців нашого міста, незалежно від статку та життєвих обставин, адже, якщо кожен чернігівець пожертвує лише тільки по 10 гривень – ми зможемо легко зібрати ці кошти.

Ми об'єднали зусилля громадського і державного сектору, всіх небайдужих чернігівців та мешканців області. Наш план дій - самі люди з інвалідністю виготовляють, та, у волонтерському порядку, ми збираємо витвори образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва у майстрів, як професійних так і аматорів. На фінальну акцію –
Благодійний аукціон, що відбудеться 2 грудня у Міському палаці культури, запрошуємо всіх мешканців Чернігова, депутатів, бізнесменів… з пропозицією придбати унікальні роботи і зробити добровільні пожертви на придбання та функціонування спеціалізованого автомобіля з підйомником, який допоможе дітям та молоді, які пересуваються на візках отримувати освітні, оздоровчі, арт-терапевтичні послуги.

У заході взяв участь заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Ломако, який наголосив на значимості реалізації даного проекту та готовності підтримати акцію на рівні міської ради, депутатського корпусу та структурних підрозділів .

До розмови приєднується Олена Трубенок виконавчий директор ГО "Голос батьків": "У місті Чернігові відчувається гостра нестача спец. транспорту для людей з обмеженими можливостями, адже візочників, лише дітей нараховується біля 300 осіб (!). Батьки дітей з інвалідністю мають гіркий досвід, як перевозяться їх діти, скільки психологічних і навіть фізичних страждань вони зазнають. А саме: слизькі сходинки в автобус, велика вага дитини, безпомічність мами, ризик забиття, вивиху та навіть переламу кінцівок. Ми однозначно приєднуємося до акції і закликаємо всіх нас підтримати і долучитися.

Позиція Регіни Гусак, депутату Чернігівської міськради та Директора Чернігівського навчально-реабілітаційним центру № 2: "Мої вихованці, а це більше сотні дітей-інвалідів, активно долучилися до акції і з великим натхненням виготовляють у різних мистецьких техніках вироби. Це будуть їх сповіді про красу і мрії. Найкращі за виконанням результати творчості потраплять на виставку та благодійний аукціон. Як директор, я певна, що автомобіль з підйомником розкриє нові навчальні горизонти перед вихованцями".

Пані Тетяна Кузнєцова-Молодша, директор Чернігівського міського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді бачить необхідність співпраці з громадськими організаціями, адже вони також працюють з людьми, що опинилися у складних життєвих обставинах, в тому числі особами з інвалідністю та їх сім'ями. «У нашому Центрі є власна творча майстерня, тому ми зацікавлені у колективному вирішенні транспортної проблеми, бо і наші клієнти-інваліди не можуть за складних погодних умов до нас дістатися».

Керівник Чернігівської міської дитячої громадської організації спортивного танцю «Клуб НІКА» Олександра Шовкова: «Клуб спортивного бального танцю "НІКА" завжди був і лишається відкритим для благодійності. Участю у мистецькій акції, ми хочемо допомогти дітям з обмеженними можливостями розкрити їх творчі здібності, підбадьорити їх та батьків і надати шанс на повноцінне життя»!

Децюк Тетяна Миколаївна, к.пед.н., доцент кафедри соціальної роботи ННІ права і соціальних технологій ЧНТУ, керівник студентської соціальної служби. «Для студентів факультету соціальної роботи Чернігівського національного технологічного університету участь у даній акції є не просто проявом людяності, толерантності, доброти та альтруїзму, це і можливість отримати практичний досвід організації та проведення благодійних проектів, вдосконалення професійних навиків, формування комунікативної компетентності. Адже справжніх професіоналів соціальної сфери можна підготувати лише у тісному поєднанні теорії і практики. В ЧНТУ діє волонтерське об'єднання - студентська соціальна служба, активісти якої залучаються до різних проектів соціальної дії. Під час благодійної мистецької акції "Творчість дарує шанс" майбутні соціальні працівники будуть допомагати збирати творчі роботи, а також їх реалізовувати 2 грудня 2016 року».

На завершення прес-конференції слово взяла волонтер, доцент кафедри філософії та культурології Чернігівського національного педагогічного університету, арт-куратор акції Марина Каранда - 2 грудня місто Чернігів має шанс покращити свій моральний портрет і мистецтвом невідомих майстрів заробити кошти на благородну справу. Меценатом може стати будь-хто, але особливі надії ми пов’язуємо з людьми, які зуміли заробити солідні гроші у бізнесі, мають почуття подяки перед Богом за це і продовжать історичну лінію Терещенків, Харитоненків та багатьох інших меценатських династій. Окрім аукціону у холі Міського палацу культури Чернігівці зможуть звернутися до волонтерів, які допоможуть вибрати з виставкових експонатів щось до душі і придбати декоративні вироби або просто пожертвувати кошти на автобус. Це красиво і корисно у першу чергу тим, хто жертвує".

Наприкінці заходу присутні батьки діточок з особливими потребами подякували організаторам проекту і всім хто долучається за турботу та увагу до проблем, з якими вони стикаються кожного дня та звернулися до мешканців міста не бути небайдужими і прийняти участь у акції.



Теги:Чернігівська мська рада, мистецька акція, Благодійність


Читайте також



Коментарі (0)
avatar