реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Точка зору. Загартування організму. Це добре чи погано?

Про «моржування» розповідає чернігівка Світлана Горбунова, яка зі своїм чоловіком Костянтином і п’ятьма дітьми (найменшій — півроку) ось уже кілька років постійно займається загартуванням у крижаній воді.

Купання у крижаній воді («моржування») може стати не просто загартуванням та оздоровчою процедурою, але й чудовою психоемоційною вправою, здатною зняти стреси, стан заклопотаності і тривог, допомогти позбутися грубих емоцій, а натомість отримати емоційний стан спокою і радості.
Що ж відбувається з організмом людини під час короткочасного перебування в холодній воді, наприклад, при зимовому купанні в ополонці?
1. При зануренні в крижану воду з головою вода миттєво пробуджує центральну нервову частину головного мозку, який подає всьому організмові позитивні імпульси. 2. Короткочасний вплив низьких і наднизьких температур сприймається організмом як позитивний стрес: знімає запалення, біль, набряк, спазм. 3. Холодна вода вивільняє глибинні сили організму, температура тіла після контакту з нею досягає 40 град. C, при якій гинуть віруси, мікроби та хворі клітини.

Лікар-терапевт Роман МОСКАЛЕНКО:
— Чи можна віднести «моржування» до лікувальних прийомів — однозначно сказати було б неправильно. Обов’язково необхідно перед початком «моржування» порадитися з лікарем, тому що існує кілька застережень, через які людині купатися в крижаній воді протипоказано. Зазвичай, до таких стресових для організму прийомів можна вдаватися лише здоровим людям. Слід пам’ятати, що при неправильних способах загартування у крижаній воді можна захворіти на різні застудні або ж інші захворювання.
Одним із найвідоміших популяризаторів холодового загартування у нашій країні був Порфирій Корнійович Іванов, який власним прикладом довів можливість гармонійного злиття з природою у всіх його проявах. Навіть у найбільші морози він ходив в самих лише трусах і босий, багато разів купався взимку у природних водоймах або обливався водою з колодязів, ночував без одягу на снігу.
Ще раз повторюю: «моржування» — виключно індивідуальний підхід. Бо панацеєю (ліками від усіх хвороб) все ж таки воно не є. За хронічних захворювань, наприклад, перебіг яких відбувається з незначною підвищеною температурою тіла, воно не завжди дає позитивний ефект. Очевидно, організм у цих випадках уже не має енергоресурсів, які могли б активізуватися за допомогою занурення у крижану воду. Таким хворим, скоріш за все, допоможуть, навпаки, гіпертермічні (високотемпературні) ванни. Неприпустимим є також примушування до «моржування» навіть із лікувальною метою, оскільки саме психічна готовність значною мірою визначає його ефективність.

Чернігівський психолог Володимир АЛЄКСЄЄНКО:
— Перед початком «моржування» бажано освоїти прийоми психічної саморегуляції. Це дійсно важливо. Якщо людина не бажає, а їй кажуть, що треба це робити, — то вже не загартування. При цьому вихід на мороз у роздягненому вигляді й занурення у крижану воду стає не лише вольовим актом, але й дозованим, керованим експериментом над собою зі збереження найтонших станів в умовно несприятливому зовнішньому середовищі. Через «холодний удар» організм відповідає енергетичним стресом, який може супроводжуватися позитивним чи негативним емоційним забарвленням — залежно від початкового налаштування і від здатності до психічної саморегуляції. Усі холодові процедури повинні відбуватися лише з обов’язковим підключенням психічної саморегуляції, а не за допомогою вольового акту.




Теги:Світлана, консультація, загартування, моржування, Горбунова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar