реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Тюльпанове дерево посадили в Мезинському парку

До 90-річчя створення Коропського району колекція дерев біля головної садиби Мезинського НПП у с. Свердловка поповнилася новим екзотичним деревом — ліріодендроном тюльпановим (Liriodendron tulipifera). Висаджене тюльпанове дерево привезли із садівничої фірми «Ірбіс», а до неї воно потрапило раніше з Нідерландів.

У перекладі з латини назва дерева означає «дерево-ліра», а тюльпановим його називають за пахучі квіти жовтогарячого кольору, які за зовнішнім виглядом нагадують тюльпани. Ці дерева досить незвичайні в багатьох випадках. Так, на кінцях його гілок наприкінці весни розпускаються бокаловидні квіти-тюльпани, а листки сидять на довгих черешках та утворюють трилопатеву листову пластину з усіченою центральною частиною. Сама рослина є близькою родичкою магнолії.

З точки зору біології, ліріодендрон тюльпановий — це велике дерево з широкою пірамідальною кроною, сягає 25–35 метрів заввишки і 15–20 метрів завширшки. У неї світло-зелений приємний колір листя влітку, змінюється на не менш красивий золотисто-жовтий восени. Коли опадає листя, на дереві з'являються плоди у формі ялинової шишки розміром до 7,5 см. Кора рослини світла, гілки бурі і при надломі виділяють приємний аромат.

Тюльпанові дерева практично не вражаються шкідниками і хворобами, хоча, на відміну від інших, вони крихкі. Здатні переносити морози, але не сильні. Так, молоді дерева вже при –20°С можуть примерзнути й затримати цвітіння на кілька років, потребують укриття, а дорослі ліріодендрони витримують зниження температури до –25°С і короткочасні до –30°С.

Дерево-ліра дуже добре уживається з іншими рослинами, а також витримує спеку. Це один із найкращих варіантів паркових дерев. Дерево створює велику шатроподібну крону, яка може влітку захищати людей від сонця.

На батьківщині, у Північній Америці, тюльпанове дерево може виростати до 60 метрів, але в наших умовах виростає до 40 метрів. До України це дерево потрапило в 1900 році, воно є досить довговічним, зокрема в наукових джерелах описують, що дерево живе близько 500 років.

Юрій КАРПЕНКО, начальник відділу науки Мезинського НПП





Коментарі (0)
avatar