реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Така "проста селянська сім'я" Горбачова...

У численних публікаціях про Горбачова (до речі, це ганьба що досі нема української біографії Горбачова - української не тільки щодо мови, а щодо оцінок і погляду) мимохідь просковзує думка: вихідець із звичайної селянської сім'ї досягнув найвищого поста в імперії. Таким чином лакується радянська дійсність.

Тож приглядімоя пильніше - чи ж така проста була сім'я Горбачових?

Один дід - Пантелій (саме Пантелій, а не Пантелеймон!) Гопкало був головою колгоспу "Красний Октябрь". У ті часи це не тільки ситне життя, на відміну від оточуючих, але й статус. Дід був членом компартії з 1928 року! і був головою колгоспу в 30-і роки і навіть у 1939 році, після арешту у 37-у. Арештовували як троцькіста з посади начальника районного земельного відділу. Це така проста сім'я? А саме в цього діда жив малий Михайло з трьох років. І те життя він згадував як ситне, привільне ...

Тобто пояснюю на пальцях - дід Пантелій був учасником розкуркулення, заганяв людей у колгоспи, відбирав землю і ...залишався вірним Сталіну. Дома тримав брошури Калініна, Маркса, а за портретами Лєніна і Сталіна - ікони. Хоча, можливо, то вже не він, а його жінка Василіса Лук'янівна. В усякому разі там, де бачать якусь вірність християнству, я бачу двоїстість, роздвоєння.

Що й стане яскраво вираженим у діяльності Горбачова - генсека: проти сталінізму, але за ленінізм, проти репресій, але за владу КПРС і т.д. До речі, справу репресованого діда Пантелія Горбачов прочитав лише в 1991 році, коли вже сам відсидів під арештом у Форосі - але міг це раніше зробити запросто. Не смів... Звільнення діда тоді, як "троцькістів" розстрілювали, викликає питання також... Тим паче, коли якось проскакує згадка, що звільнили завдяки якомусь прокурору...

Другий дід Горбачова - Андрій Мусійович був також репресований і крутіше свата: його в 34 році заслали в Іркутську область ліс валити. Заслали як саботажника, який не виконав план хлібоздачі. Бо на відміну від свого свата - в колгосп не пішов, лишався індусом, як називали таких у нас, на Чернігівщині. У 33-у році померли троє його дітей, тобто дядьків (чи тіток?) Михайла Горбачова. Від голодомору, який на Кубані був так само організований комуністами, як і в решті України. Бо Кубань була по факту українською.

А далі ще цікавіше у цього "простого хлопця". В 1948 році він допомагає батьку на комбайні. І за високі намолоти отримує орден Трудового Красного Прапора. Стоп! У 17 років орден? Тоді їх не роздавали так, як сьогодні Зеленський. Тим паче, що більший орден - Лєніна дали його батьку. Ще раз зупинимося: сину репресованого дали орден Лєніна?! Щось тут не сходиться. Щось у цьому часі в Горбачова забагато приховано.
Михайло в школі був секретарем комсомольської організації - кому б і давати орден? Але ж внук репресованого! Тоді за цим слідкували пильно.

... Я не маю відповіді на поставлені питання. Але й писати дурню про "простого хлопця із звичайної селянської сім'ї" також не слід.

Василь ЧЕПУРНИЙ

На фото молодий Горбачов...



Теги:Михайло ГОРБАЧОВ, розкуркулення, Василь Чепурний, комуністи, Кубань


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
А які прізвища були в дідів? Може Сергійко став павліком-морозовим, а з Горбача перекинувся на Горбачова?
avatar