реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Святоша, Гумілевський, Морачевський та інші святителі

В Чернігівській райдержадміністрації відбулась конференція «Православні святі та церква в селах Чернігівського району» за участю представників релігійних громад району, вчителів історії загальноосвітніх шкіл району, краєзнавців, бібліотекарів, викладачів Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського ЧДПУ ім. Т.Г. Шевченка. Учасники конференції обговорили значну культурну подію для Чернігівського району – встановлення в жовтні 2009 року в с. Дніпровське пам’ятника преподобному Миколі Святоші, переглянули фільм про життя та духовне подвижництво Миколи Святоші.

Основною темою конференції стало дослідження життя та історико-документальних праць Чернігівського архієпископа Філарета (Гумілевського). Його праці з історії Церкви, богословської думки, духовної літератури і досі зберігають цікаві матеріали. Розквіт наукової творчості Філарета (Гумілевського) відбувся саме під час служіння на архієрейських кафедрах у Харкові і Чернігові у першій половині XIX ст. В жовтні 2009 року відбувся обряд канонізації в Свято-Троїцькому соборі, де і зберігаються мощі святого.

Отець Георгій Киїнської Свято-Георгіївської Української Православної церкви (МП) у своєму виступі наголосив на святості Філарета, його «соприсущности к миру божественных энергий». Викладач Інституту історії Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка Ольга Гейда зупинилась на біографії Святителя Філарета та розповіла про нього як вченого. Краєзнавець Сергій Горобець повідомив про нариси з історії сіл району в книзі Філарета Гумілевського «Історико-статистичний опис Чернігівської єпархії» (книга V).

З доповіддю про першого перекладача Святого Письма на українську мову, уродженця с.Шестовиця, Пилипа Морачевського виступила Валентина Богдан, методист районного методичного кабінету. Про його життя і творчість присутні дізнались з фільму «Знамениті особистості Чернігівського району».

Завершилась конференція виступом в.о. заступника голови райдержадміністрації Андрія Курданова, який відзначив необхідність об’єднання зусиль всіх присутніх у справі відродження призабутих сторінок історії наших сіл.

Тетяна БЕРІЗКА




Теги:Гумілевський, Микола Святоша, Морачевський, Чернігівський район


Читайте також



Коментарі (0)
avatar